Glas Javnosti

STEVANDIĆ: Vratite Šmita u Nemačku

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić uputio je danas zvanično pismo predsednici Bundestaga Berbel Bas, u kojem je detaljno informiše o statusu Kristijana Šmita u BiH, koji nije imenovan za visokog predstavnika saglasnošću Saveta bezbednosti i traži da odmah bude vraćen u Nemačku.

Stevandić u 15 tačaka pisma izražava ozbiljnu zabrinutost zbog Šmitovog mešanja u unutrašnje političke odnose BiH i tom prilikom poziva Bas da, u cilju zaštite osnovnih demokratskih principa i međunarodnog prava, pozove Kristijana Šmita nazad u Nemačku.

U opiširnom pismu Stevandić podseća na Dejtonski sporazum i objašnjava njegovo značenje, te ističe da bi Srpska visoko cenila njen angažman koji bi se, kako kaže, stavila tačka na neprihvatljivo mešanje u umutrašnje političke odnose u BiH, kao i na stav gospodina Šmita, čiji su pokušaji intervencija u pravosudni sistem ozbiljno narušili odnose unutar zemlje.

Pojašnjavajući proceduru imenovanja visokog predstavnika, Stevandić ističe da je po okončanju mandata poslednjeg visokog predstavnika Valentina incka, 2021. godine, imenovanje Šmita predloženo Savetu bezbednosti UN-a i, kako navodi, jasno je odbijeno.

„Ipak, što je još neverovatnije, znajući da nije imenovan i da nema ovlašćenja, gospodin Šmit se pojavio i predstavio se kao visoki predstavnik, dajući naredbe i ponašajući se kao da ima pravo na tu funkciju“, napisao je Stevandić.

Osim što Šmit, kako navodi Stevandić, sebe smatra poslednjim visokim predstavnikom „sa drskošću koja bi se mogla meriti sa après moi, le déluge namerno je otišao korak dalje i počinio krivično delo, odnosno, nametnuo je izmene i dopune Krivičnog zakona BiH što je isključiva nadležnost Parlamentarne skupštine BiH“.

Ova radnja je, ukazao je Stevandić, u krucijalnoj nedoslednosti sa potpisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, a gospodin Šmit je ovim pokazao da ga nije briga za buduće implikacije njegovih brutalnih dela prema narodu BiH.

„U ovom trenutku gospodin Šmit je svoje napore usmerio na progon izabranog predsednika Republike Srpske. Podsticao je institucije Bosne i Hercegovine da pokrene krivični postupak i procesuira predsednika Republike Srpske. Drugim rečima, strani, u ovom slučaju nemački državljanin, koji nezakonito traži neograničenu moć upravljanja BiH, deluje protiv legalno izabranih i imenovanih zvaničnika koji su jednostavno obavljali formalne aktivnosti koje su po zakonu trebali obavljati“, naveo je Stevandić.

Predsednik NSRS ističe da ovaj postupak predstavlja neprihvatljiv napad na suverenitet i demokratski ustavni poredak BiH i odbacivanje vladavine prava i potrebno ga je odmah zaustaviti.
Stevandić je ukazao da se Šmit čak ni u svojstvu u kojem se sam predstavio, nije pokazao kao posrednik u rešavanju kriza, već ih je nasuprot tome, više puta sam proizveo.

„Upravo zbog toga, preovladavajuće mišljenje javnosti je da gospodin Šmit šteti i destabilizuje BiH“, naveo je Stevandić uveren da kao izabrani predsednik Bundestaga, Bas shvata ozbiljnost ove situacije i njene implikacije.

„Takođe bih istakao, da bi ignorisanje i prekoračenje volje naroda, neovlašćeni i destruktivni postupci gospodina Šmita mogli da izazovu ozbiljne i ekstremne reakcije u našem veoma delikatnom i krhkom regionu“, istakao je Stevandić.

Predsednik NSRS je spomenuo i da je Šmit dobio najviša nacistička odlikovanja, što bi za Srbe i građane Republike Srpske uopšte, koji su najviše stradali od nacističke i ustaške okupacije, trebalo da bude više nego dovoljan razlog da se gospodin Šmit diskvalifikuje za obavljanje bilo koje službene funkcije.

Prisećajući se govora Basove prilikom održavanja časa sećanja na žrtve nacionalsocijalizma, Stevandić kaže „smatramo da gospodin Šmit ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da obavlja zvaničnu funkciju, naročito na prostorima na kojima žive Srbi“.

„S obzirom na ozbiljnost situacije i potencijalno negativne reperkusije, pozivam Vas da što pre gospodina Kristijana Šmita vratite nazad u Nemačku“, naveo je, između ostalog, Stevandić.

Glas javnosti / S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR