Glas Javnosti

ŠTA JE REŠENJE? Galebovi na hrvatskom primorju napadaju ljude

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Galebovi su sve veća pošast u primorskim gradovima, piše u ponedeljak Jutarnji list, navodeći da su podmetanjem lažnih jaja u gnezdima iz gradova poterali 30 posto agresivnih i zaraznih ptica. Više uopšte nije neuobičajeno videti kako napadaju ljude želeći da im otmu hranu nasred ulice ili trga ili pak za stolom na nekoj terasi. Mnogim turistima pogled na galeba s terase nekog kafića ili restorana

Posle toga akciji su se 2016. pridružili i Rovinj i Novigrad, a Pula 2019. Sada se godišnje zameni oko 3.500 jaja, a koliko je to gnezda, saznćete ako podelite taj broj s tri. Jer galebovi u proseku iznesu od jednog do tri jaja i na njima leže mesec dana dok se ne izlegu ptići.

Akciju koordinira direktor Veterinarske bolnice Poreč Branko Jurić zajedno sa Zdravim gradom Poreč, a finansiraju je Pula, Poreč, Rovinj i Novigrad s najvećim istarskim hotelskim kućama.


Jurić kaže da je sada akcija zamene jaja završila, ali da dalje nadziru područja gde se galebovi gnezde u urbanim zonama.

„Najveći rezultat akcije vidimo u Poreču jer smo tu već više od 10 godina. Tu se smanjila populacija galebova u gradu za 50 posto, a čak 70 posto u hotelskim i turističkim naseljima. U Rovinju i Novigradu ta se populacija smanjila 25 do 30 posto, a za Pulu je prerano reći jer bi građani tek trebalo da jave pozicije gde se nalaze gnezda“, kaže Jurić, čija veterinarska stanica jedina u Hrvatskoj obavlja ovaj posao i za sada pokrivaju samo ta četiri istarska grada.


Kaže da su se na početku akcije žalila pojedina zelena udruženja, ali napominje da imaju sva potrebna dopuštenja nadležnog Ministarstva. S druge strane, ističe da njima nije cilj da smanje populaciju galebova uopšteno, nego da ih na ovaj način vrate na njihova prirodna staništa, a to su hridi, prenosi N01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR