Glas Javnosti

SRBI UPOZORAVAJU DA ĆE PASTI KRV: Pošaljite vojsku da smiri migrante, ugrožavaju nam decu!

Okruženje
Autor: Glas Javnosti

Medijima zabranjen ulazak u kamp i snimanje, migranti napadaju policiju, a na sve to se sistematski plasiraju lažne vesti kojima se pravda migrantsko nasilje, dok se šire predrasude da je domaće stanovništvo navodno sklono nacizmu.

Meštani kažu da nemaju mira. Plaše se i za sebe, i za svoju imovinu.

Tačno mesec dana nakon što su, usred korona krize, uprkos žestokom protivljenju lokalaca, prvi autobusi s migrantima iz Bihaća dopremljeni u opustelo srpsko selo Lipa, tihi rat povratnika i brojčano nadmoćnijih neželjenih gostiju sa istoka dostigla je vrhunac.

Za sada, sve se završava na krađama, pretnjama i peticijama, ali Krajišnici strahuju da će pasti krv. Panični strah čita se i u očima migranata, koji, kao progonjene zveri, na lošem engleskom, uporno ponavljaju: “I mi smo ljudi, nismo životinje!”, piše Srpska info.

Sve to je ovde, u ljutoj Krajini, u znaku granice i bitke za granicu.

Selo Lipa, u kojem je nedavno uspostavljen najveći migrantski kamp u BiH, nalazi se na granici većinski bošnjačkog grada Bihaća i opštine Bosanski Petrovac, u kojoj su većina stanovnika Srbi povratnici. Očigledno, problem koji nisu bili u stanju da reše, jer ih država BiH u tome ne podržava, rukovodioci Bihaća su gurnuli na granicu svog atara i “uvalili” ga komšijama.

Zbog kampa Lipa, aktivisti Udruženja “Povratnici” špartaju pograničnim selima od Drvara i Petrovca do Bihaća sa peticijom, kojom nastoje da odbrane granicu vekovnog srpskog prostora. Traže zabranu ulaska migranata u Unsko sanski kanton i ograđivanje kampa u Lipi. Pozivaju Oružani snage BiH da dođu u Krajinu i postave tvrdu granicu između migranata i lokalnog stanovništva.

– Oružane snage BiH prizivaju i Srbi i Bošnjaci, svuda od Petrovca do Velike Kladuše, jer nam svima migranti prave probleme. Peticiju potpisuju većinom Srbi, ali i Bošnjaci povratnici, samo oni to čine potajno, jer je politika SDA naklonjena migrantima – kaže predsednik Udruženja “Povratnici”, Nemanja Davidović, inače predsednik Dodikovog SNSD u Bosanskom Petrovcu.

newspanel.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR