Glas Javnosti

SPLIĆANI SE ŽALE NA KOMARCE: „Uopšte ne zuje, a ostave tvrde, bolne plikove“

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Visoke temperature i nagle promene vremena uticale su i na ekosistem. Sva su jasna pravila izbledela. Tako se jedna Splićanka nedavno iznenadila kad je u svom stanu ugledala komarce, kako kaže, poprilično veće u poređenju s letnjim na koje smo navikli.

„Ne mogu reći da je bila najezda, ali ti su komarci bili skroz čudni, poprilično veliki i nisu zujali. Na deci sam primijetila ubode i bolelo ih je. Ostajali su im tvrdi plikovi i jedino je prolazilo nakon što sam im to mazala sinopenom“ govori Splićanka za „Slobodnu Dalmaciju“.

Dodaje da je bila nemoguća misija pronaći sprej protiv komaraca u ovo doba jer ih većina radnji ima u svojoj ponudi samo u letnjim mesecima.


Sličan problem zabeležila je i njezina prijateljica u Podstrani.

„Ovo je postalo strašno. Cele godine je sezona. Mažemo se i prskamo, stavljamo nalepnice i narukvice. Pre smo imali apoteke za skidat temperaturu i kad te boli zub, a sad imamo malu kućnu apoteku za borbu protiv letećih terorista“ govori čitateljka iz Podstrane.

O kojem je tačno komarcu reč, govorio je Toni Žitka, s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

„Koliko vidim prema fotografiji, reč je o nekim komarcima iz rodova Ochlerotatus ili Aedes, koji su veći od običnih i tigrastih. Vežemo ih uz poplavne površine, ali možemo ih videti i kod nas, samo ne u prevelikom broju. Nećemo ih videti u centru grada, nego u istočnim delovima, gde je više zelenila i postoje vodene površine na kojima se razmnožavaju. Trebalo bi pregledati uzorak komarca da bih bio sto posto siguran“, kazao je dr Žitko.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR