Glas Javnosti

SAD ČUVA LEĐA HRVATSKOJ!? Milanović: „Jedina država koja je pružala podršku“ Hrvatskoj devedesetih godina prošlog veka.

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Hrvatska je ušla u NATO savez zbog Sjedinjenih Država, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović i odmah za to dobio potvrdu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je poručio da će Amerika Hrvatskoj uvek čuvati leđa.

Samo radi Amerike i radi pomoći i zaštite Hrvatska je u NATO, ne radi Londona, čak i ne zbog konstruktivnog i prijateljskog Berlina, nego isključivo zbog SAD“, rekao je Milanović na otvaranju Hrvatsko-američkog foruma, koji se danas i sutra održava u Zagrebu.



Milanović je zahvalio Americi što je bila „jedina država koja je pružala podršku“ Hrvatskoj devedesetih godina prošlog veka.

Vašington je pružao "logističku, intelektualnu i organizacionu podršku dok su nas drugi opskrbljivali tonama nalivpera, papira, pametnih, lepih i manje lepih reči", naveo je Milanović.

Dvodnevni Hrvatsko-američki forum otvorio je američki državni sekretar Entoni Blinken videoporukom.

"Napad na vas napad je na nas", rekao je Blinken, dodajući kako će Sjedinjene Države Hrvatskoj "uvek čuvati leđa".


Milanović je, govoreći o nedavnom sastanku NATO na kojem niko nije spomenuo države "koje imaju problem vlastitog identiteta, afilijacije, svesti ko im je prijatelj, a ko neprijatelj", posebno istakao Srbiju, zemlju koju Hrvatska želi kao "dobrog suseda", prenosi N1.

On je tada naglasio kako je ruska invazija na Ukrajinu znak da se Beograd upita "da li je deo Zapada" i da se izjasni gde pripada.

Milanović je na tom sastanku Alijanse kritikovao NATO što ne govori o Zapadnom Balkanu, iako se raspravlja o državama poput Gruzije i Moldavije.

"Je li sad trenutak da u korenu sasečemo maligni ruski uticaj o kojem slušamo godinama", rekao je Milanović, u kontekstu situacije u regionu Zapadnog Balkana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR