Glas Javnosti

RTCG: Hakerska grupa iznudila više od 60 miliona dolara za otkupninu od žrtava

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Hakerska grupa "Cuba ransomware" iznudila je između decembra 2021. i avgusta 2022. više od 60 miliona dolara za otkupninu od žrtava, upozorili su Federalni istražni biro (FBI) i Agencija za sajber bezbednost, preneo je portal RTCG, uz podsećanje da je to hakerska grupa koju je Vlada Crne Gore optužila za sajber napad na leto ove godine.

Dokument FBI i Agencije za sajber bezbednost predstavlja nastavak upozorenja koje je FBI objavio u decembru 2021, u kome se navodi da je ta hakerska grupa do tada banda zaradila blizu 44 miliona dolara od plaćanja otkupnine nakon napada na više od 49 subjekata u pet kritičnih infrastrukturnih sektora u SAD.

„Od tada je banda ‘Cuba ransomware“ zaradila dodatnih 60 miliona dolara od napada na 100 organizacija širom sveta, što je skoro polovina od 145 miliona dolara koje je tražila kao otkupninu od ovih žrtava“, prenosi portal „techcrunch.com“ nalaze iz dokumenta, piše N1.


Ističe se da se od objavljivanja prvog upozorenja FBI u decembru 2021. godine broj američkih subjekata kompromitovanih napadima „Cuba ransomware“ udvostručio, a otkupnine koje su tražene i plaćane su u porastu.

U avgustu ove godine, ta hakerska grupa bila je povezana sa napadom koji je ciljao Crnu Goru a na udaru su bili vladini sistemi i druga kritična infrastruktura i komunalne usluge, uključujući sisteme za električnu energiju, vodovod i transport.

U trenutku napada hakerska grupa „Cuba ransomware“ je tvrdila da je od crnogorskog parlamenta dobila „finansijsku dokumentaciju, prepisku sa zaposlenima u banci, kretanje računa, bilanse stanja, poreska dokumenta i izvorni kod“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR