Glas Javnosti

GOTOVO JE! KLEČANJE ZBOG ENERGETSKE KRIZE! Sad moramo da molimo Albance za struju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kosovske vlasti su za prevazilaženje energetske krize u južnoj pokrajini izdvojile 20 miliona evra što se smatra nedovoljnim.

Samo u novembru mesecu Kosovo je uvezlo struju u vrednosti od 10 miliona evra, a Ljiron Gjocaj iz Instituta za razvojnu politiku (INDEP) je izjavio da je na Kosovu poslednjih nedelja primećena kriza koja već nekoliko meseci zahvata Evropu, a sve zbog rasta cena gasa i pandemije koronavirusa.

Subvencije kosovske vlade za uvoz električne energije od 20 miliona evra biće dovoljne za obezbeđenje struje za ne duže od tri nedelje, smatra Gjocaj. 

- Ova suma koju je kosovska vlada izdvojila nije dovoljna za prevazilaženje energetske krize. Količina struje je dovoljna samo na nedeljnom nivou. Dve – tri nedelje, ne više. Znajući povećanu potražnju za električnom energijom tokom zimskih meseci, a posebno ove godine gde je potražnja oborila rekorde jer se tokom zime ti zahtevi povećavaju, možemo reći da ova sredstva nisu dovoljna - izjavio je on, a preneo b92.net

Gjocaj smatra da je neophodna saradnja sa Albanijom kako bi se izbegla kriza u budućnosti, kao i da su neophodne dodatne investicije u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. 

- Nedostaju strane investicije na Kosovu, a šeme podrške za obnovljive izvore energije su manjkave. Mi sada već neko vreme pozivamo da se reformiše šema podrške za obnovljive izvore energije tako da budu više generativni na Kosovu i cena energije će zavisiti od konkurencije. Energetska saradnja sa Albanijom će pomoći institucijama da se izbegnu energetske krize u budućnosti, ali glavni deo je integracija obnovljivih izvora energije i liberalizacija tržišta. I jedno i drugo bi pomoglo da se energetske krize, za koje ne može da se predvidi da li će se dogoditi, lakše izbegnu u budućnosti.

BONUS VIDEO Ekskluzivna priča o Teslinom oružju koje vojska krije, a prži mozak...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR