Glas Javnosti

PRVI REZULTATI IZBORA U CRNOJ GORI: DPS u Podgorici osvojio 38,2 odsto glasova

Okruženje
Autor: Glas javnosti

U Podgorici, koja čini trećinu biračkog tela Crne Gore, koalicija koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS) je osvojila 38,2 odsto glasova, pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju na obrađenih 200 od 208 biračkih mesta, prenose podgoričke Vijesti.

Podaci pokazuju da je lista koju predvodi gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković daleko od mogućnosti da nastavi da vlada u glavnom gradu, dok je pitanje da li će ostale stranke moći bez URA premijera Dritana Abazovića da formiraju vlast, ocenjuju analitičari.

Novoosonovani Pokret „Evropa sad“, koji predvodi bivši ministar u vladi Zdravka Krivokapića, Jakov Milatović, osvojila je 21,8 odsto glasova, prenosi N1.


Demokratski front – „Za budućnost Podgorice“- 18,1 odsto, URA – CIVIS – Albanska alternativa – „Može Podgorica – Ovo je naš grad!“ – 6,3 odsto , „Pokret Preokret“- 1,8 odsto, Aleksa Bečić – Demokrate – Demos – UCG – „Idemo ljudi!“- 10,8 odsto, SNP – „Temeljno za Podgoricu“ – 2,7 odsto, Svetosavska srpska lista – „Saberimo se za Nemanjin grad“ – 0,2 odsto, pokazuju podaci CDT-a.

Prema tim podacima, „Svi za naš grad“ osvojili su 24 mandata, Pokret „Evropa sad“ 13, „Za budućnost Podgorice“ 11, „Idemo ljudi“ šest, „Može Podgorica, ovo je naš grad“ četiri mandata.

SNP, Pokret Preokret i Svetosavska su bez mandata.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da je u Podgorici do 20 časova izlaznost 69,3 odsto birača.

Dodali su da je 2018. godine glasalo 64,4 odsto, a na parlamentarnim izborima 2020. godine 81,1 odsto birača.


Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da su trenutne projekcije da je koalicija „Svi za naš grad – dr Ivan Vuković“ osvojila između 43 i 44 odsto glasova u Podgorici.

Prema njegovim rečima, svaki izborni rezultat iznad 40 odsto pokazuje ozbiljan politički trend i da je politička dominacija u rukama onih koji osvajaju ove procente.

„Ovo je ubedljiva politička dominacija“, rekao je Nikolić.

Demokratski front osvojio Budvu

Demokratski front osvojio je apsolutnu većinu na lokalnim izborima u Budvi i imaće 18 odbornika, a sve ostale partije 15, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju.

Prema tim podacima, Demokratska partija socijalista imaće devet odbornika, Demokrate četiri, a Socijalistička narodna partija i pokret URA po jednog.


Demokratski front je saopštio da je pobedio i na izborima u Pljevljima i da je na osnovu 50 odsto obrađenih glasova osvojio 36 odsto, Demokratska Crna Gora 22, DPS 21, a Evropa sad 12 odsto.

Na osnovu toga, DF bi trebalo da ima 13 mandata, Demokratska Crna Gora osam, DPS sedam, Evropa sad četiri, a URA-SNP dva.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR