Glas Javnosti

Preko 35 miliona evra na alkohol iz uvoza: Evo i koja se vrsta pića najviše konzumira

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na tržište BiH tokom četiri meseca ove godine stiglo je alkoholnih pića u vrednosti većoj od 37,8 miliona evra (75,6 miliona maraka), što je za oko 3,05 miliona evra

Kada je reč o količini, podaci UIO pokazuju da je od januara do aprila uvezeno više od 48,6 milion kilograma alkohola, dok je u istom period prošle godine iz inostranstva stiglo više od 45,6 miliona kilograma alkohola u vrednosti većoj od 34,75 miliona evra (69,5 miliona maraka).

 Tokom ove godine BiH je najviše uvezla piva i to u vrednosti većoj od 23,05 miliona evra (46,1 miliona maraka), od čega je najviše stiglo iz Srbije i to u vrednosti većoj od 13,95 miliona evra (27,9 miliona maraka) – podaci su UIO BiH.

Kada je reč o alkoholnim pićima, BiH je osim piva najviše uvozila vina od svježeg grožđa, uključujući i pojačana vina.

-Od januara do aprila BiH je uvezla 2,3 miliona kilograma ovog alkoholnog pića u vrednosti nešto većoj od 6,45 miliona evra (12,9 miliona maraka) – podaci su UIO.

Vino je na domaće tržište tokom ove godine najviše stizalo iz Hrtvarske. Osim toga, likera i rakija tokom četiri meseca uvezeno je u vrednosti većoj od 14 miliona maraka, takođe najviše iz Hrvatske.


Tokom ove godine alkoholna pića uvozila su se još iz Slovenije, Nemačke, Meksika, Belgije, Irana, Izraela, Fidžija, Brazila, Venecuele, Čilea, Danske, Tajvana i drugih zemalja širom sveta.

Sa druge strane kada je reč o izvozu, situacija je dosta drugačija.

Podaci UIO pokazuju da je BiH tokom četiri meseca ove godine izvezla 5,6 miliona kilograma alkoholnog pića u vrednosti većoj od 6,15 miliona evra (12,3 miliona maraka).

-Tokom ove godine BiH je najviše izvozila pivo dobijeno od slada i to u vrednosti većoj 1,85 miliona evra (3,7 miliona maraka) – podaci su UIO.

Najviše domaćeg piva je otišlo na tržište Srbije i to u vrednosti od 2,3 miliona KM.

Od januara do aprila prošle godine BiH je u inostranstvo izvezla nešto manje alkoholnih pića i to u vrednosti većoj od 5,9 miliona evra (11,8 miliona maraka). Takođe i tokom tog perioda najviše je izvezeno piva od slada i to u vrednosti nešto većoj od 1,45 miliona evra (2,9 miliona marka).

-Za prva četiri meseca 2023. godine najviše piva BiH je izvezla na tržište Srbije i to u vrednosti većoj od 3,6 miliona evra (7,2 miliona maraka) – pokazuju podaci UIO.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da ga ne iznenađuje činjenica što je porastao uvoz alkohola u BiH.

-Alkohol je sastavni deo naše kulture druženja i poklanjanja, tako da se ne treba iznenaditi što nam raste uvoz ali izvoz alkohola – rekao je Pavlović.

Pozitivno je to što su, kako kaže, domaći pivari odlučili da prošire tržište.

-Neke naše domaće firme su odlučile da se okrenu ka tržištu Srbije i da na taj način obezbede povećanje prodaje i plasmana – rekao je Pavlović.

Kako na to gledaju potrošači?

Predsednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić kaže da im se niko nije žalio na cene alkoholnih pića, ali su se potrošači žalili na cene flaširane vode.

-BiH dosta piva uvozi iz Srbije, Hrvatske, Njemačke i Češke, ali naši kupci većinom se odlučuju za domaća piva – rekao je Vasilić.


On je dodao da su piva iz uvoza svakako malo suplja.

Potrošači nam se nikada nisu žalili na cene alkohola. Tačnije to nikada nisu ni komentarisali. Mnogo više se komentarišu cene cigareta i sličnih stvari –rekao je Vailić.

Na pitanje da li to znači da građani Srpske ne žale novac na alkohol, Vasilić se nasmejao, pa dao simpatičan odgovor.

-Nije im izgleda mnogo stalo koliko će koštati alkohol, a podaci sami pokazuju da se on baš konzumira. To se vidi i po tome koliko imamo kafića u odnosu na proizvdne pogone bilo čega. Po svemu sudeći to sve znači da cene alhohola mnogo ne zabrinjavaju naše stanovnike – rekao je Vasilić.

Iz ugla psihologa

Psiholog Aleksandar Milić kaže da ljudi pribjegavaju alkoholu zbog nekog nedostatka u stilu življenja.

-Nije im dovoljno osmišljen i obogaćen stil života i nije im razvijena socijalna osnova onako kako treba, pa konzumiranjem alkohola popunjavaju neke praznine. Generalno sve nedostatke nadoknađuju upotrebom bilo kog sredstva ovisnosti, alkohol je tu na prvom mestu, a onda su tu cigarete, pa čak i narkotici – rekao je Milić



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR