Glas Javnosti

PRALI PARE: Podignuta OPTUŽNICA protiv 18 osoba na osnovu dešifrovanih aplikacija

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 18 osoba i tri pravna lica, koje tereti za krivična dela organizovanog kriminala, neovlašćenog prometa opojnih droga, krijumčarenja i pranja novca.

Među optuženima je Bojan Cvijetić, nekadašnji savetnik ministra bezbednosti BiH, kao i policijski službenik Republike Srpske Mladen Milovanović, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.


Najavljeno je da će u okviru tog predmeta Tužilaštvo tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko osam miliona konvertibilnih maraka (više od četiri miliona evra), u nekretninama i motornim vozilima.

U saopštenju se još navodi da su pojedini optuženi koristili jednu, a neki od optuženih i više Skaj i Anom aplikacija, za planiranje, dogovaranje i izvršenje krivičnih dela.


Prema navodima optužnice, optuženi su u periodu od 2019. do 2021. godine organizovali, isplanirali i realizovali krijumčarenje više od 35 kilograma kokaina, uglavnom sa područja Holandije i Beligije na područje BiH, kao i dalje skrivanje i krijumčarenje na području susednih zemalja, kao i Mađarske i Slovenije.


Optuženi su i za krijumčarenje više od tri hiljade kilograma opojne droge marihuana sa područja Albanije i susednih zemalja na područje BiH, kao i dalje krijumčarenje unutar BiH i prema zemljama regiona.

Na području BiH je pronađeno i zaplenjeno 316 kilograma marihuane, kao i veće količine prošvercovanih cigareta.

Optuženi se terete da su ovim krivičnim delima stekli nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima, koju su potom ubacivali u legalne finansijske tokove kupovinom većeg broja nekretnina, stanova i zemljišta, na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Laktaša i drugih mesta, kao i više desetina, uglavnom, skupocenih motornih vozila.


Time su počinili krivično delo pranja novca.

Osim Cvijetića i Milovanovića, optuženi su i Petar Dukić, Milivoje Todorović, Aleksandar Nikolić, Haris Hodžić, Jelenko Knežević, Saša Rađević, Davorin Popović, Goran Stojisavljević, Radislav Tešić, Dragan Kresojević, Ivan Jurić, Slavko Brborović, Željko Maksimović, Eldin Hažbić, Mladen Panić i Siniša Bacić.

Optužnicom su obuhvaćene i tri firme, „MILCO“ Laktaši, „21. maj“ Laktaši i „Star – RS“ Istočno Novo Sarajevo.


Navode optužnice, kako je najavljeno, Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 130 svedoka, osam stručnih veštaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobijene iz pravosudnih institucija Francuske i SAD-a.

Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR