Glas Javnosti

POSTALA PRVA DRŽAVA EU: Slovenija se pridružila tužbi protiv Izraela

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Slovenija je zvanično odlučila pridružiti se postupku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), podnoseći zahtev za savetodavno mišljenje o izraelskoj kontroli i politici na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija donela je odluku u decembru 2022. godine da zatraži od ICJ-a da izda savetodavno mišljenje o eventualnim kršenjima međunarodnog prava od strane Izraela na navedenim teritorijama.


Slovenački ministar spoljnih poslova izjavio je prošle nedelje da je Slovenija odlučila "aktivno učestvovati" u predlogu za savetodavno mišljenje, posebno u kontekstu aktuelnog sukoba u Gazi i situacije na Zapadnoj obali.


U saopštenju se ističe dosledan poziv Slovenije na dodatne sankcije prema Hamasu i nasilnim izraelskim naseljenicima na Zapadnoj obali, kao i podršku uspostavljanju trajnog prekida vatre u Gazi, neometanom humanitarnom pristupu i ranoj inicijativi za mirovni proces između dve države.

Prema informacijama iz The Times of Israel, prvo ročište pred ICJ-om zakazano je za 19. februar.

Vredno je napomenuti da ovaj pravni postupak nije isti kao onaj pokrenut od strane Južnoafričke Republike pred istim sudom. Južnoafrička Republika traži privremene mere kojima bi Izrael bio obavezan suspendovati vojne operacije u Gazi, dok istovremeno dokazuje trajanje genocida tokom proteklih godina.


Nedavno je održano ročište na kojem je ambasador Južnoafričke Republike u Holandiji, Vusi Mandonsela, izneo uvodne reči. On je naglasio priznanje Južne Afrike prema patnjama palestinskog naroda i izraelskoj kolonizaciji od 1948. godine, smatrajući to deo kontinuuma nezakonitih dela protiv palestinskog naroda.


Glas javnosti/K01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR