Glas Javnosti

POSLEDNJA EPIDEMIJA REGISTROVANA 1980.GODINE: Najveća epidemija velikog kašlja u Hrvatskoj u proteklih 40 godina

Okruženje
Autor: Glas javnosti

U Hrvatskoj je od početka godine potvrđeno 1.047 obolelih od velikog kašlja, što je najveća epidemija u proteklih 40 godina, jer je poslednji put više od 1.000 obolelih registrovano 1980. godine.

Imamo veliko povećanje broja obolelih od velikog kašlja, toliko ih nismo imali više od 40 godina, rekao je za Index načelnik Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Prema podacima HZJZ, od ukupnog broja obolelih u ovoj godini oko polovina je u Zagrebu, a oko 40 odsto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, s tim što je broj zaraženih verovatno značajno veći, jer se ne javljaju svi za testiranje. Do sada nije potvrđena nijedna smrt od velikog kašlja.


Kaić smatra da je uzrok ovakve situacije kombinacija više faktora.

„To je pad obuhvata vakcinacijom, ali i takozvanog imunitetnog duga prouzrokovanog pandemijom kovida-19. Pad broja vakcinisanih, ipak, sam po sebi ne bi mogao objasniti ovoliki porast broja obolelih. U populaciji je uvek bilo onih kod kojih vakcina nije stvorila dovoljnu zaštitu, a usto vakcina protiv velikog kašlja nije 100 odsto efikasna, već negde između 85 i 90 odsto, i vremenom slabi“, rekao je Kaić.

On je istakao da odrasli ne bi trebalo previše da paniče zbog velikog kašlja, ali moraju da izbegavaju kontakte sa trudnicama i malom decom.

Veliki kašalj nije teška bolest za odrasle, osim ako su veoma imunokompromitovani. Sve što se radi u vezi sa velikim kašljem – od profilakse, vakcinisanja, testiranja do izolacije – radi se da se ne bi razbolela mala deca, za koju je on stvarno opasan. Za odrasle je to uglavnom samo jak i neprijatan kašalj koji dugo traje, objasnio je Kaić.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR