Glas Javnosti

POGAĐAJTE ZNAČENJA: Hrvatska izabrala tri nove reči – znate li šta je „prestrujnik“

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Čak 385 osoba predložilo je 538 novih hrvatskih reči, na sada već tradicionalnom takmičenju za novu hrvatsku reč koje sprovodi časopis "Jezik". U uži krug ušlo je 15 novih reči, a među njima je odabran pobednik.

Za najbolju novu hrvatsku reč odabrana je „prestrujnik“, specifična reč za adapter za struju. Naime, već postoji nekoliko hrvatskih reči za adapter – pretvarač, pretvornik, prilagodnik, no postoji i najmanje deset različitih vrsta adaptera koji nemaju veze sa strujom. Tome su sada doskočili dr. sc. Tomislav Meštrović i dr. Ognjen Ožegić rečju prestrujnik, koja sužava i pobliže određuje pojam adaptera, a to čini spretnije od izraza „strujni adapter“, prenosi N1.

Predlagači ovogodišnje pobjedničke reči na takmičenju učestvuju od 2017. godine, te su već dva puta bili u užem krugu s rečima ukožnica (tetovaža) i društvostaj (lockdown).


Druga nagrada ove je godine otišla dr. sc. Leonardu Štracu i Izabeli Štrac za reč „šećerice“, zbirnom nazivu za šećernu repu, šećernu trsku te potencijalno i kukuruz šećerac – biljke od kojih se dobija šećer. Tako da sada osim uljarica i žitarica, postoje i šećerice.

Reč „bakroza“ donela je treće mesto dr. Marku Buknu i Martini Pehar, a radi se o hepatolentikularnoj degeneraciji ili Wilsonovoj bolesti kod koje dolazi do nakupljanja bakra u tkivu.

U konkurenciji su bile ove reči: 

1. bakroza – hepatolentikularna degeneracija ili Vilsonova bolest

2. dimodojavnik – detektor dima

3. izazor – retrovizor

4. javnozborac/javnozborstvo – PR

5. krugotok – kružni tok

6. obrubnik – lajsna

7. odricajnica – disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti

8. otpadalište – odlagalište otpada

9. prestrujnik – strujni adapter


10. pridatak – plug in

11. prijevodnici – titlovi

12. prikaznik – displej

13. šećerice – biljke od kojih se proizvodi šećer

14. zaključaj – lockdown

15. znojilište – sauna

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR