Glas Javnosti

OTPAD ZAVRŠI I U SRBIJI: Slovenija povećala izvoz otpada za više od petine

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Slovenija je prošle godine znatno povećala izvoz otpada, za preko 20%. Dominiraju otpadna plastika, otpadno gorivo (RDF) te otpadni metali i otpadni metali od obojenih metala. Količina izvezene otpadne plastike porasla je za više od 26 posto, a odredišta su bile azijske zemlje, pokazuje analiza uvoza-izvoza otpada za 2022. godinu.

Kako je vidljivo iz danas objavljene analize Inspektorata Republike Slovenije za životnu okolinu i prostor, broj izvoznih deklaracija lani je u odnosu na 2021. porastao za 21%. Prihvaćene su 3.203 deklaracije, a godinu prije 2.649.U odnosu na 2021. godinu za sličan postotak povećana je i količina izvezenog otpada.

U nešto manje od 90% pristiglih izvoznih deklaracija izvezena je otpadna plastika, gorivo pripremljeno iz otpada (RDF) i otpadni metal i obojeni metali. Povećan je izvoz starog papira i otpadne plastike, kao i RDF-a i starog gvožđa, potonji uglavnom u Tursku, prenosi portal Ekapija.


Izvozne deklaracije prihvaćene su za 17 različitih odredišnih zemalja, 2021. godine, na primer, za 20 odredišnih zemalja. Za više od 79% deklaracija zemlje odredišta bile su Bosna i Hercegovina i Srbija.

U odnosu na 2021. godinu ponovno se promenio trend slanja plastičnog otpada. Turska je i dalje najčešća odredišna zemlja, a pošiljke otpadne plastike ponovno su krenule u azijske zemlje poput Malezije, Indonezije i Vijetnama. Izvoz otpada u Kinu potpuno je zaustavljen jer nije prihvaćena nijedna izvozna deklaracija za slanje otpada, pojasnili su u inspekciji.

Na slovenskim carinarnicama prihvaćeno je i 2.712 izvoznih deklaracija za izvoz otpadne plastike i RDF-a u treće zemlje, što je gotovo 36% više nego 2021. godine, kada je prihvaćeno 1.996 izvoznih deklaracija.

I po broju deklaracija i po količini, najviše deklaracija prihvaćeno je za izvoz u Bosnu i Hercegovinu (isključivo RDF), u odnosu na 2021. izvoz otpadne plastike u Tursku smanjen je za više od 25%, što je rezultat promjene u turskom nacionalnom zakonodavstvu, kada su zabranili uvoz određenih vrsta ili šifra otpadne plastike.


Nakon godinu dana pauze u izvozu u azijske zemlje, 2022. godine otpadna plastika ponovo se izvozi u Maleziju, Indoneziju, Vijetnam i Laos. U odnosu na 2021. broj zemalja odredišta porastao je sa sedam na osam zemalja, a uz već navedene zemlje odredište za izvoz otpadne plastike bile su i Pakistan i Srbija. Ukupno je izvezeno više od 26% više otpadne plastike u odnosu na 2021. godinu.

Vezano za uvoz otpada, inspektorat navodi samo da je prošle godine u Sloveniju uvezeno najviše otpadnih metala i otpada od obojenih metala, papirnog otpada i plastičnog otpada.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR