Glas Javnosti

ORBANOVA ČISTKA: Mađari razrešili dužnosti preko 170 nepodobnih generala i oficira

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Bivša državna sekretarka za narodnu odbranu Mađarske Agnes Vadai, izjavila je u gostovanju na televiziji ATV da je već 170 generala i oficira razrešeno dužnosti u mađarskoj vojsci.

Ona je rekala da se još ne zna gde će se to završiti, ali da je „čula za hiljadu naredbi iz Ministarstva narodne odbrane“.

Prema njenim, „to znači da je u Oružanim snagama Mađarske trenutno u toku otklon od NATO-a“, pošto se radi o „45-godišnjim oficirima i generalima sa međunarodnim iskustvom, koji govore strane jezike i imaju poznanstva u NATO-u“ .

Vadai je rekla da je svrha ovih smena da se osigura da politička lojalnost bude vodeći princip u Oružanim snagama Mađarske.

Portal Telex.hu navodi da je nova uredba Vlade omogućila ministru odbraneda jednostrano prekine službu vojnicima koji su navršili 45 godina i imaju najmanje 25 godina radnog staža, sa otkaznim rokom od dva meseca.





Portal navodi da je posle objavljivanja novog zakona, ministar odbrane, koristeći svoje pravo dato ukazom, „počeo veliku čistku” među oficirima i starešinama,i da je prema izvorima, razrešeno najmanje stotinu pukovnika i generala. Drugi izvor je naveo da je 157 generala i pukovnika otpušteno odmah.

Posmatrači na društvenim mrežama navode da ovaj postupak može biti neka vrsta puzajućeg puča i "denatoizacije" mađarske vojske.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR