Glas Javnosti

Orban: Treći svetski rat je realna opasnost

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da su evropski lideri blizu da počnu da razmatraju mogućnost da „članice Evropske unije pošalju neku vrstu mirovnih trupa u Ukrajinu” i da je svet „trenutno blizu toj liniji za koju smo ranije mislili da ne može da se pređe”.

Viktor Orban rekao je  da je rat u Ukrajini „zabrinjavajuć i opasan” i da nije preterivanje reći da postoji realna opasnost od svetskog rata.

Orban je dodao da se „sve više i više odluka donosi o korišćenju novijih i jačih oružja”, i da „Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu”, prenosi Mti. „Dok, s jedne strane, može da zvuči kao preterivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može da dođe do trećeg svetskog rata, to je zaista realna opasnost”, istakao je Orban.


Mađarski premijer je dodao da rat postaje sve više krvav i brutalan, ali da se broj evropskih
zemalja i lidera koji podržavaju mir nije povećao. „U isto vreme, narod Evrope je počeo da više priča o prekidu vatre, mirovnim pregovorima, ali broj žrtava raste”, dodao je on.

Orban je napomenuo da se predlog Budimpešte za rešavanje krize u Ukrajini odnosi na prekid vatre. „Mađarski parlament usvojiće rezoluciju koja odražava našu poziciju, zahtevamo mir i prekid vatre”, rekao je Orban.


On je dodao da se u mađarskom predlogu nije reč o tome kakav tip mirovnog sporazuma treba bude potpisan, već da je reč isključivo o prekidu vatre.

 „Obustava ratnih dejstava se mora postići. Ljudski životi ne smeju više biti izgubljeni. Jednom kada dođe do prekida vatre, stvaraju se šanse za mirovne pregovore”, poručio je Orban.

Glas javnosti/Politika

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR