Glas Javnosti

Ogroman požar u Hrvatskoj, izdato hitno upozorenje

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, koji takođe živi u tom gradu, posle 19 sati jurio je zagrebačkom obilaznicom pod pratnjom, a sam požar je udaljen manje od kilometar od njegove kuće.

Veliki požar izbio je u sredu posle podne u Hrvatskoj u Zaprešiću, a nad gradom se nadvio gust crni dim, prenose hrvatski mediji. Gori pogon Eko-flore u kome se nalaze ogromne količine plastičnog otpada.

- Imamo požar u skladištu betona na ivici naše deponije. Plastična ambalaža gori. Povređenih i ljudskih žrtava nije bilo. Sve hitne službe su tu - rekao je zamenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus.


Objekat Eko-flora nalazi se u neposrednoj blizini centra Zaprešića, pored Železničke stanice Novi dvori i Jelačićevih Novih dvora. Saobraćaj na staroj Zagorskoj magistrali pored tržnog centra Vestgejt za sada se odvija normalno, mole se vozači da se ne zaustavljaju bez preke potrebe. Na licu mesta su sve lokalne vatrogasne jedinice.

- Nikada nismo videli ovako crn i neverovatno gust dim, sećam se kada su goreli Pripuzovi pogoni u Podsusedu, ali ovo je još gore, neverovatno je koliko mračno izgleda - kažu Zaprešićani.

Dim se širi prema severnim obroncima Medvednice, ali i prema zapadu grada, Podsusedu, Vrapču. S obzirom na ogromnu količinu toksičnih čestica, svi građani iz tog dela grada se upozoravaju da ne izlaze bez preke potrebe i da zatvore prozore. Opština Bistra pozvala je sve stanovnike da zatvore prozore i ostanu u zatvorenom prostoru kako bi izbegli udisanje dima.


Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, koji takođe živi u tom gradu, posle 19 sati jurio je zagrebačkom obilaznicom pod pratnjom, a sam požar je udaljen manje od kilometar od njegove kuće.

Eko-Flor Plus je deo Cios grupe, čiji je vlasnik kontroverzni Petar Pripuz. Kompanija je osnovana 2001. godine i izrasla je u najveću domaću privatnu kompaniju za sakupljanje komunalnog i neopasnog otpada u Hrvatskoj. Pokriva područje gotovo cijele kontinentalne Hrvatske i Zadarske županije. Kako navodi Fina, Eko-Flor Plus je godinu završio sa rekordnim poslovnim ciframa. Imao je 21,3 miliona evra prihoda i 2,5 miliona evra dobiti. Zapošljava više od 200 ljudi, čija je prosečna plata 967 evra. Prošle godine otpad je spaljen i u objektima preduzeća u Mokricama kod Oroslavja.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR