Glas Javnosti

Novinarstvo u doba korone

Okruženje
Autor: Глас јавности

Da li je pero ubojitije od mača

U danima kada se čitav svet suočava sa kobnim posledicama jedne od najvećih pošasti poslednjih decenija, pandemijom koronavirusa, bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i istraživački novinar Slaviša Lekić je za podgoričku “Pobjedu”, sačinio tekst pod naslovom “(B)rat je mio, koje vjere bio”.

U pomenutom tekstu, Lekić je izneo mišljenje o trenutnoj vlasti u Srbiji. Lekić je više puta okarakterisan kao neprofesionalan, nekolegijalan i konfliktan od strane njegovih kolega koje ne dele njegovo mišljenje. A kako se navodi javno se okarakterisao kao otvoreni zagovornik “državnosti” tzv. Kosova, koji je prethodnih godina bio angažovan i kao politički konsultant pojedinih koalicionih partnera albanskih separatista, prvenstveno doskorašnjeg lidera Samostalne liberalne stranke (SLS) i nekadašnjeg potpredsednika “Vlade Kosova”, Slobodana Petrovića, koji važi za promotera nezavisnosti “Kosova” i ukidanja prisustva srpskih institucija u južnoj srpskoj Pokrajini, navodi se u medijima.

Lekić je, kako se navodi, zajedno sa svojom bivšom suprugom, novinarkom Bojanom Lekić, bio angažovan u kampanji SLS za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 2013. godine, po kom osnovu su od Petrovića prihodovali oko 100 hiljada evra, kako su izveštavali pojedini mediji.

Nekoliko godina kasnije kako pise list, Lekić se našao u centru skandala sa pozajmicom u visini od 6 miliona dinara koju je, kao predsednik NUNS, uzeo od lidera srpske opozicije, Dragana Đilasa. On doprineo izbijanju sukoba između njegovih članova, što je rezultiralo time da je u februaru 2019. godine podneo ostavku na mesto predsednika NUNS, pisali su srpski mediji.

Lekić jeste jedan od novina i učesnika u dokumentarnom filmu “Vladalac”, objavljenom na televiziji “N1”.

Kako navodi portal “Nacionalist” interesantno je da u novijem periodu veći deo svojih intelektualnih kapaciteta usmerio na apologiju Đukanovićevog diktatorskog režima, naročito nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, kojim dolazi do pokušaja otimanja vekovnih svetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori. To se može videti u kolumnama koje Slaviša Lekić objavljuje u dnevnom listu “Danas”, u kojima ogovori o  SPC i srpskim vlastima o podrivanju suvereniteta i stabilnosti Crne Gore.

"Nacionalist" postavlja pitanje zbog čega je Lekić svoj politički pamflet u “Pobjedi” sačinio baš sada, u trenutku kada se Srbija svim snagama bori protiv nove globalne pošasti korona virusa, i kada je, ponudila Crnoj Gori pet respiratora za saniranje posledica pandemije, što su Crnogorske vlasti odbile.

Možda je Lekić odlučio da posluša savete lekara, i pokuša da potencijalne posledice koronavirusa odagna korišćenjem alkohola, pretpostavlja "Nacionalist".

(Izvor: Nacionalist)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR