Glas Javnosti

Novi makedonski premijer Taljat Džaferi ratovao za makedonski UČK

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Taljat Džaferi položio je zakletvu kao prvi Albanac na mestu premijera u Severnoj Makedoniji i vodiće tehničku vladu 100 dana do izbora, zakazanih za 8. maj.

Za njega je glasalo 65 od 111 prisutnih poslanika, troje glasalo je protiv, a uzdržanih nije bilo, prenosi "Telma".

Poslanici opozicione VMRO-DPMNE ranije su napustili salu i nisu učestvovali u glasanju.

Džaferi je u obraćanju Skupštini rekao da će bez obzira na to koliko dugo će biti na čelu Vlade, učiniti sve da ispuni svoje obaveze, u skladu sa Ustavom i očekivanjima građana.

"Vladu ću voditi odgovorno, ispunjavajući obaveze i očekivanja građana i koalicionih partnera. Iako je prelazna vlada koja će organizovati izbore, za mene je jedan dan ili 100 isto, a želim da vas uverim da će odgovornost i institucionalizam u rukovođenju biti moja dužnost. Nastaviću program prethodne vlasti realizacijom prioriteta građana i vlasti", rekao je Džaferi.

Džaferi jedan od komandanata "makedonske  UČK"

Novi premijer Severne Makedonije je rođen 15. aprila 1962. godine u selu Forino kod Gostivara u Severnoj Makedoniji. Vojnu gimnaziji je upisao u Beogradu, a nakon toga i Vojnu akademiju, školujući se u Beogradu i Sarajevu, da bi nakon diplomiranja, stekao čin potporučnika.  

Vojnu karijeru je započeo 1985. godine, najpre u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), a nakon sticanja nezavisnosti Makedonije, odnosno od 1992. godine bio je aktivni oficir u Vojsci Republike Makedonije, do 2001. godine, kada se pridružio albanskoj paravojnoj formaciji Nacionalna oslobodilačka vojska (ONA), poznatoj kao "makedonska UČK", koja je 2001. godine započela oružani sukob u Severnoj Makedoniji.

Njegova 116. brigada vršila je vojne operacije u Gostivaru, ali se malo šta drugo zna o njegovim aktivnostima, piše "Kosovo onlajn"

Sukob u kome je život izgubilo nekoliko desetina makedonskih vojnika i policajaca potrajao gotovo cele te godine, a rezultat je bilo potpisivanje Ohridskog sporazuma koji je garantovao veća prava Albancima.

Sukob je završen uz međunarodno posredovanje, pa je ONA predala oružje NATO snagama, a država je amnestirala Džaferija i njegove saborce.

Politički vođa separatističke organizacije ONA bio je Alji Ahmeti, sadašnji lider Džaferijeve stranke Demokratske unije za integraciju, koja je postala najpopularnija politička stranka među Albancima u Severnoj Makedoniji.

Na parlamentarnim izborima 2002. godine, Džaferi je prvi put izabran za poslanika u Parlamentu Severne Makedonije, iz Demokratske unije za integraciju (BDI), a od 2004. do 2006. godine obavljao je dužnost zamenika ministra odbrane.

Dve godine kasnije, 2008. godine Džaferi je ponovi izabran za poslanika, dok je 2013. godine imenovan za ministra odbrane u Vladi Nikole Gruevskog.

Od 2014. do 2016. godine ponovo je bio na funkciji poslanika u Sobranju Makedonije, dok je 27. aprila 2017. godine izabran za predsednika Sobranja Sjeverne Makedonije.

Džaferi je obavljao ovu funkciju sve do imenovanja mandatara za formiranje tehničke vlade.

On će voditi tehničku vladu, čiji je glavni zadatak da pripremi sve za izlazak birača na glasanje 8. maja.

Predizborna kampanja će u Severnoj Makedoniji početi 4. aprila, a izbori će biti raspisani krajem februara.

Podsetimo, dosadašnji premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski je u četvrtak podneo ostavku, nakon čega su otvoreni procesi za formiranje tehničke vlade koja bi trebalo da omogući sprovođenje parlamentarnih izbora.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR