Glas Javnosti

NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ: Splitske bliznakinje rođene u različitim godinama

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Splitske bliznakinje rođene su u splitskom porodilištu u različitim godinama - starija je na svet došla u poslednjem minutu prošle, a u prvom minutu Nove godine njena mlađa sestra koja je prema rečima lekara prva beba rođena 2024. u Hrvatskoj.

Načelnik Zavoda za perinatologiju KBC Split Damir Roje izjavio je da se radi o neobičnoj situaciji u kojoj će bliznakinje svoje rođendane slaviti u različite dane, mesece, ali i godine. Takvu situaciju načelnik Roje još nije doživeo u svojoj praksi i kaže da će se teško ponoviti taj slučaj.

Roje je dodao da je u prošloj godini u splitskom porodilištu rođeno više od četiri hiljade dece te da su ustanova s najviše rođene dece. Poslednjih petnaestak godina, dodao je, imaju kontinuitet od oko 4.000 novorođene dece godišnje.


Tokom novogodišnje noći u bjelovarskoj Opštoj bolnici „Dr Anđelko Višić“ rođene su tri bebe. Devojčica Jana prvo je novorođenče u 2024. godini, a tokom novogodišnje noći na svet su stigle još dve bebe. Načelnik ginekologije Opšte bolnice u Bjelovaru Goran Pavlović rekao je da su prošlu godinu završili s dva dodatna porođaja, a godinu otvorili s još jednim.

U 1 sat i 8 minuta stigla je devojčica Jana, teška 3.990 grama i 50 centimetara duga. Sve je prošlo odlično i majka i beba su odlično”, poručio je Pavlović, te istakao da su tokom 2023. godine imali 14 porođaja više u odnosu na godinu ranije.

Gradonačelnik Hrebak zadovoljan je činjenicom da porodilište beleži porast broja novorođene dece i nada se kako su i zbog noviteta i ulaganja u bjelovarsku bolnicu neke žene odlučile roditi u Bjelovaru, a ne primera radi u Zagrebu.

Prema podacima  koje je objavio HRT prve bebe u novogodišnjoj noći rođene su u Zadru, Rijeci i Osijeku.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR