Glas Javnosti

Nakon 40 godina, Sarajevom voze novi tramvaji

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Sarajevom od jutros voze novi tramvaji. Prva tri Stadler tramvaja jutros su počela da saobraćaju sarajevskom prugom, ovu informaciju podijelio je jutros na Facebooku ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Novi sarajevski tramvaji opremljeni su savremenom opremom, radi se o niskopodnim vozilima kapaciteta 180 putnika, uz 79 sedećih mesta. Poseduju klima uređaje, sistem za brojanje putnika, wi-fi, USB priključke za mobilne telefone i u potpunosti su prilagođeni osobama sa invaliditetom.

Video nadzor unutar i izvan vozila omogućiće veću sigurnost putnika i sigurnosnu kontrolu u vozilima.


Stolice, koje se nalaze u tramvaju, izabrali su građani Kantona Sarajevo na Danu otvorenih vrata Ministarstva saobraćaja KS.

Isporuka tramvaja odvija se u skladu sa planiranom dinakom.

Plan je da u aprilu u saobraćaju bude još dva, u maju još četiri tramvaja, a preostalih šest u junu, julu i augustu. Na taj način će do početka sledeće školske godine svih 15 tramvaja, biti u saobraćaju.

Na novim sarajevskim tramvajima neće biti reklama.Tramvaji su prošli ispitivanja i testiranja, koja će biti prilagođena na sve tramvaje pri isporuci i primopredaji tramvaja kako bi po završetku primopredaje odmah mogli biti u saobraćaju. U ranijem periodu vozači tramvaja su prošli obuke sa predstavnicima kompanije Stadler u Poljskoj i u Sarajevu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR