Glas Javnosti

NAJVEĆI GRANT: EU izdvaja 560 miliona evra za izgradnju železnice u Severnoj Makedoniji

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Ovo je najveći grant ikada dodeljen Severnoj Makedoniji u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Evropska unija će podržati izgradnju železnice u Severnoj Makedoniji sa 560 miliona evra, kako bi se saobraćajni Koridor 8 povezao sa bugarskom granicom, objavila je danas Evropska investiciona banka (EIB) sa sedištem u Luksemburgu.

Brisel će izdvojiti sredstva u okviru inicijative Global gejtvej (Global Gateway) za podršku izgradnje 24 kilometra železničke pruge od Krive Palanke do bugarske granice i elektrifikaciju 88 kilometara pruge duž Koridora 8 između Kumanova i granice sa Bugarskom.


Nova železnička linija će nakon završetka radova moći da prevozi oko 500.000 tona tereta i pola miliona putnika godišnje, doprinoseći boljoj povezanosti, klimatskoj otpornosti i društveno-ekonomskom razvoju u Severnoj Makedoniji i regionu, navodi se u saopštenju EIB.

- Ponosni smo što delujemo kao vodeća finansijska institucija za ovaj projekat koji podrazumeva najveći grant ikada dodeljen Severnoj Makedoniji u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan - izjavio je potpredsednik Evropske investicione banke Kirijakos Kakuris.

U ovom projektu pored Evropske investicione banke i Vlade Severne Makedonije učestvuje i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).


Glas javnosti/ T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR