Glas Javnosti

Na deponiji kod Vukovara pronađena masovna grobnica

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Tomo Medved je rekao da se "ne bi upuštao u kalkulisanje o kojim se žrtvama radi".

Na vukovarskoj deponiji Petrovačka dola, na kojem probna iskopavanja u potrazi za nestalima tokom proteklog rata traju od aprila 2022., pronađena je masovna grobnica s najmanje deset tela, potvrdio je potpredsednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Tomo Medved je rekao da se "ne bi upuštao u kalkulisanje o kojim se žrtvama radi".


"Činjenica jeste da se po prvim preliminarnim pregledima radi o žrtvama iz Domovinskog rata", kazao je Medved, prenela je Hina.

On je rekao da su pored žrtava pronađeni i civilni odevni predmeti, ali da to ne sme zavaravati jer je poznato da su mnogi hrvatski branitelji nakon sloma odbrane Vukovara bili u civilnoj odeći.

Medved je naveo da je analizom zemljišta utvrđeno da je zemlja dovezena zajedno s posmrtnim ostacima, što upućuje na to da je reč o sekundarnoj grobnici, o čijem je mogućem postojanju službe ministarstva krajem 2021. godine obavestila sigurno-obaveštajna agencija.

Sve ovo vreme u protekle dve godine sa nama su bili i predstavnici Državnog tužilaštva i Ministarstva unutarnjih poslova te će oni, kada mi završimo svoj deo posla, odraditi posao oko utvrđivanja počinitelja i odgovornosti, kao i podizanja optužnica", kazao je Medved.

Naveo je da je tokom probnih iskopavanja na Petrovačkoj doli pretovareno više od 90.000 kvadratnih metara raznog materijala i otpada.

Prema njegovim rečima, preliminarnim istraživanjima i saznanjima, reč je o žrtvama čiji su posmrtni ostaci s primarne lokacije na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovini 1992. godine, u vreme, kako je naveo, "privremene okupacije grada Vukovara".


Dodao je da su na širem području Vukovara u proteklih osam godina pronađene četiri masovne grobnice, što je, kako je naveo, rezultat sistemskog institucionalnog pristupa.

Na konferenciji za novinare Medved je porodicama nestalih poručio da se u procesu pronalaska nestalih Hrvatska neće umoriti, a počiniocima zločina da će odgovarati za svoja zlodela.

Državni tužilac Ivan Turudić je rekao da će posmrtni ostaci biti dopremljeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu, gde će biti sprovedene potrebne analize u pokušaju da se utvrdi identitet žrtava.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR