Glas Javnosti

MULJALI SA LUTRIJOM: Optužnica zbog nameštanja poslova u Hrvatskoj lutriji

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Uskok je na zagrebačkom Županijskom sudu podigao optužnicu protiv Gorana Puklina, Željka Fadljevića i Tomislava Gligore zbog nameštanja poslova za razvoj softvera za Hrvatsku lutriju.

Tužilaštvo je, ne navodeći identitete okrivljenih, izvestilo da je protiv trojice podiglo optužnicu zbog počinjenja krivičnih dela nezakonitog pogodovanja, pomaganja u nezakonitom pogodovanju i zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju.

Uskok tereti bivšeg direktora logistike Hrvatske lutrije Željka Fadljevića da je kao tajni partner u Gligorinoj kompaniji Fleksbit u postupcima javnih nabavki obezbeđivao Fleksbitu status jedinog valjanog ponuđača, omogućujući mu dobijanje i ugovaranje poslova s Hrvatskom lutrijom, piše N1.


Gligoru i Fadljevića terete se da su, zajedno s takođe tajnim suvlasnikom Fleksbita Goranom Puklinom, dogovarali kriterijume za bodovanja dostavljenih ponuda i prilagođavanje takmičenja profilu i sertifikatima stručnjaka Fleksibita kako bi ta kompanija bila jedini ponuđač koji je zadovoljavao tražene uslove.

Na taj način je, ističe Uskok, Hrvatska lutrija kao investitor dodelila Fleksbitu javne nabavke IT usluga u vrednosti od gotovo 8,3 miliona kuna.

Uz to, Puklina tereti optužnica da je kao šef marketinga jedne kompanije angažovao četiri studentkinje da u zagrebačkom Studentskom centru preuzimaju ugovore o obavljanju studentskog posla u kojima će tu kompaniju navesti kao poslodavca.

Puklin je potom, tvrdi tužilaštvo, radnicima računovodstva lažno prikazao da su studentkinje po njegovom nalogu obavile administrativni posao, na osnovu čega je kompanija posredstvom Studentskog centra isplatila studentkinjama ugovorene honorare, a koje su mu predavale u celosti ili umanjene za 300 kuna.


Uskok proširio istragu i na Zlatka Canjugu

Na taj način je Puklin, navodi Uskok, pribavio materijalnu korist od 19.400 kuna, dok je kompaniji pričinio štetu u ukupnom iznosu od 23.600 kuna.

Gligori, Fadljeviću i Puklinu je ranije određen istražni zatvor zajedno s njegovom suprugom i bivšom tužiteljicom u predmetu Agrokor Mirelom Alerić Puklin (48) koja se u drugom kraku Uskokove istrage sumnjiči da je optuženoj u tom predmetu Piruški Canjugi (56), putem svog supruga Gorana Puklina i poznanika Canjugine porodice dostavljala važne informacije o stanju predmeta i tajnom postupanju državnog tužilaštva.

Bivša zamenica Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu sumnjiči se da je nekadašnjoj članici uprave Agrokora davala uputstva o načinu i sadržaju odbrane kao i radnjama koje bi trebala preduzeti kako bi izbegla krivičnu odgovornost, precizirali su ranije policija i Uskok.

Uskok je u oktobru proširio istragu u tom slučaju kojom je obuhvaćen i suprug Piruške Canjuge, nekadašnji savetnik hrvatskog predsednika Zlatko Canjuga.

Zlatka Canjugu tužilaštvo tereti da je u dogovoru sa svojom suprugom, posredstvom Gorana Puklina od bivše tužiteljke zatražio da u Županijskom državnom tužilaštvu preduzme potrebne radnje radi umanjenja ili eliminacije potencijalne krivične odgovornosti Piruške Canjuge.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR