Glas Javnosti

MOST PREKO DUNAVA: U Rumuniji otvoren treći najveći viseći most u Evropi

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Rumunske vlasti zvanično su u četvrtak 6. jula otvorile za promet viseći most preko Dunava, koji će tako postati treći po veličini u Evropi. Most Braila, koji su Rumuni već nazvali rumunski "Golden Gate", koštao je 500 mil EUR, a ceremoniji otvaranja prisustvovao je i rumunski predsednik Klaus Johanis (Klaus Iohannis).

Mediji u Rumuniji naveli su da su tzv. sidreni kablovi teški oko 6.700 tona, kao i da ih je proizvela japanska kompanija, i da imaju 120 godina garancije. Ukupna dužina korišćenih kablova je 80.000 kilometara, što je dovoljno da dva puta okruže Zemlju.
Sa ukupnom dužinom od 1.975 metra, most Braila najveći je u Rumuniji, i treći po veličini viseći most u Evropi. Ujedno, ovaj most će povezati Moldaviju sa istokom Rumunije, i prema preliminarnim procenama, njime će dnevno prolaziti 5.000 automobila.

Povodom otvaranja mosta oglasio se i ministar saobraćaja Irinel Jonel Skrioštanu (Irinel Ionel Scrioşteanu), koji se osvrnuo na detalje celog projekta.
- Most ima centar za nadzor i kontrolu, koji će trajno snimati stanje mosta. Postavljeno je više od 50 senzora na bitnim tačkama mosta. Kako bi se osigurala izdržljivost i visoka antikorozivna zaštita, vazduh na mostu će se isušivati, a relativna vlažnost će se održavati ispod 40% - obrazložio je ministar.
Takođe, Rumuni u prvih pet godina neće plaćati putarinu prilikom prelaska ovog mosta.

Za njegovu gradnju iskorišćeno je 52.360 tona čelika, kao i 297.000 tona betona. Kada je reč o ceni projekta, izgradnja visećeg mosta procenjena je na 485 mil EUR, što obuhvata projektovanje i izgradnju mosta.
Most Brailu imaće četiri trake, trake za vanredne situacije, kao i pešačke i biciklističke staze. Sa obe strane mosta izgrađena su i dva pristupna vijadukta dužine 110 metara, prenosi S06S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR