Glas Javnosti

KOMŠIJE DANAS GLASAJU: Otvorena birališta u BiH, građani biraju 518 članova organa vlasti

Okruženje
Autor: Glas javnosti

U Bosni i Hercegovini se održavaju opšti izbori, na kojima se biraju tri člana Predsedništva BiH, predsednik Republike Srpske i poslanici entitetskih i kantonalnih skupština, a birališta su otvorena u sedam čassova.

Na glasačkim listićima su imena 7.258 kandidata, a bira se 518 članova organa vlasti, dok 3,37 miliona upisanih birača svoje pravo mogu da ostvare na 5.903 biračka mesta.

Povodom opštih izbora u BiH u Ambasadi BiH u Beogradu otvoreno je biračko mesto, na kojem pravo glasa ima 101 osoba, a državljani BiH u dijaspsori glasaće u 15 zemalja.


Biraju se poslanici Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, predsednik i dva potpredsednika Republike Srpske i predstavnici u kantonima.

Za izbore je prijavljeno ukupno 145 izbornih koalicija, partija i nezavinsih kanditata, a Centralna izborna komisija registrovala 38 koalicija, 90 stranaka i 17 nezavisnih kandidata.

Za članove Predsedništva nadmeće se ukupno 10 kandidata, Federacija bira bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH, dok Republika Srpska bira srpskog člana Predsedništva.

Za bošnjačkog člana u trci su tri kandidata – Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije), Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija) i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država).

Za hrvatskog člana kandidovana je Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica) i Željko Komšić (Koalicija Demokratska fronta i Građanski savez).


Srpskog člana Predsedništva birači će izabrati između pet kandidata, a na listi su Nenad Nešić (Demokratski narodni savez), Mirko Šarović (Srpska demokratska stranka), Vojin Mijatović (SDP), Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata) i Borislav Bijelić (Stranka Život).

Za mesto predsednika i potredsednika Republike Srpske nadmeće se 31 kandidat, među kojima su Milorad Dodik, Jelena Trivić, Radislav Jovičić, Neđo Đurić, Senad Bratić i Davor Pranjić.

Transparentnost BiH procenila je da je ovo nakskuplja kampanja u toj državi i da je u predizborne svrhe potrošeno ukupno 9,6 konvertabilnih maraka (oko 4,8 miliona evra).

Najveći iznos potrošili su Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (800.000 evra), Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića (750.000 evra), a Partija demokratskog progresa i Socijaldemokratska partija po 300.000 evra, prenosi N1.

Na opštim izborima ove godine angažovano je više od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja izborne administracije, a proces glasanja i brojanja glasova nadziraće oko 60.000 akreditovnih posmatrača

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR