Glas Javnosti

IZBORI I U SLOVENIJI: Prvi krug predsedničkih izbora u Sloveniji

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Građani Slovenije glasaju u prvom krugu predsedničkih izbora, a ankete pokazuju da niko od kandidata neće osvojiti više od 50 odsto glasova, koliko je neophodno za pobedu.

Na izborima učestvuje sedam kandidata, od kojih se troje smatraju relevantnim. To su bivši šef diplomatije Anže Logar, advokatica i borkinja za ljudska prava Nataša Pirc Musar i kandidat vladajuće koalicije Milan Brglez.

Logar je glasao tokom popodneva na biračkom mjestu u Parmovoj ulici u Ljubljani, piše N1.


“Ovo je praznik demokratije. Pozvao bih sve građane da iskoriste dvoje domekratsko pravo i glasaju. Ne želim da nagađam ko će ući u drugi krug“, kratko je rekao Logar za slovenačke medije i izrazio nadu da će izlaznost birača biti veća nego na predsedničkim izborima 2017. godine.

Svoje građansko pravo u prepodnevnim satima ispunila je i Nataša Pirc Musar, koja kao nezavisni kandidat želi da postane prva predsednica države u istoriji.

Ako danas ne bude pobednika, dva kandidata sa najviše glasova ući će u drugi krug 13. novembra. Prema najnovijim anketama, Logar može da računa na ulazak u drugi krug, dok se Pirc Musar i Brglez bore za drugo mesto.

Izbori se smatraju testom za liberalnu vladu Roberta Goloba koja je smenila kabinet desnog populiste Janeza Janše pre šest meseci, posle parlamentarnih izbora 24. aprila, u jeku krize podstaknute ruskim ratom protiv Ukrajine.

Logar, član Janšine Slovenačke demokratske stranke, ima podršku oko 30 odsto birača, prema najnovijim anketama. Iako je u Janšinoj vladi bio ministar spoljnih poslova, Logar (46) je u kampanji nastojao da prikaže sebe kao umerenog kandidata, izbegavajući oštru retoriku svojstvenu bivšem premijeru.


Nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar (54), advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka i nekadašnja novinarka, prema anketama može da računa na oko 20 odsto glasova.

Prema anketama, iza Nataše Pirc Musar je član vladajućih Socijalnih demokrata, 55-godišnji Milan Brglez, poslanik Evropskog parlamenta i bivši predsednik parlamenta Slovenije. Brglez, koga podržava i Pokret Sloboda premijera Goloba, prema anketama ima podršku oko 17 odsto birača.

Na izborima učestvuju i nezavisni kandidat Vladimir Prebilič, gradonačelnik Kočevja, zatim ginekološkinja Sabina Senčar, poslanik stranke Levica Miha Kordiš i član desne Nove Slovenije Janez Cigler Kralj, bivši ministar rada.

Pobednik izbora će naslediti centristu Boruta Pahora kome drugi petogodišnji predsednički mandat ističe u decembru, a Ustav mu ne dozvoljava da se kandiduje za treći.

Funkcija predsednika Slovenije je pretežno ceremonijalna, ali šef države, koji je i vrhovni komandant oružanih snaga, uživa autoritet jer ga građani neposredno biraju.

Pravo glasa na današnjim izborima ima 1.694.429 birača.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR