Glas Javnosti

INCKO SPREMA UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU! Banjaluka spremna da se bori!

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Svake godine uoči obeležavanja Dana sećanja na žrtve Srebrenice u javnosti širom regiona se intenzivnije pokreće pitanje osude i kažnjavanja nepriznavanja navodnog genocida koji je počinjen na tom prostoru, a na visokog predstavnika međunarodne zajednice se vrši pritisak da iskoristi tzv. bonska ovlašćenja i nametne takav zakon u BiH.

Sarajevski portal Klix, pozivajući se na nezvavnična saznanja, piše da je odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko prelomio i da će do 1. avgusta proglasiti važećim "Zakon o negiranju genocida".

Politički lideri BiH o tome nikada nisu mogli da se dogovore i sve je uvek  završilo na "propalim pokušajima".

- Iako je nametanje nepopularno i visoki predstavnici nisu koristili taj mehanizam godinama, donošenje ovog zakona značiće da više niko u BiH, a naročito političari, neće smeti javno da negiraju ono što je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu - piše Klix.

Donosenjem zakona, dodaje se, javno negiranje ili veličanje genocida biće automatski predmet državnog tužilaštva, a predviđene kazne su od šest meseci do pet godina zatvora.

- Zakonom o negiranju genocida procesuirali bi se svi oni koji daju imena ulica ili institucija po ratnim zločincima, postavljaju table u čast ratnih zločinaca ili dodeljuju priznanja takvim personama, crtaju murale ili na bilo koji drugi način glorifikuju zločince I poriču da se dogodio genocid nad bošnjačkim narodom u julu 1995. godine - stoji na sajtu.

Izvori bliski vlastima u Republici Srpskoj kažu da već imaju spreman odgovor na takvu situaciju. 

- Nećemo mirno sedeti i gledati kako se bošnjačke laži, pod pretnjom krivičnog gonjenja, cementiraju kao istina - kaže izvor. 

- Republika Srpska neće trpeti to ni sekunda. Kao što neće trpeti ni nametanja bilo koje vrste - dodaje.

Inače, Incko sa dužnosti visokog predstavnika u BiH odlazi 1. avgusta.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR