Glas Javnosti

HRVATSKA U ŠOKU: Muškarac zlostavljao pse i vukove, 69 životinja držao u očajnim uslovima

Okruženje
Autor: Glas javnosti

"On ih je zanemarivao s obzirom na njihovo zdravlje, smeštaj i ograničavao im je kretanje na način da im je uzrokovao bol, patnju i povrede", kažu iz policije.

Muškarac (64) na svom posedu u Splitu imao je 67 pasa i 2 vuka koje je čuvao u ograničenom prostoru, a kako se navodi, mužjak i ženka ove divlje vrste životinja su strogo zaštićena vrsta.

Policijski službenici su nakon opsežnog istraživanja utvrdili da postoji osnovana sumnja da je počinio nekoliko krivičnih dela.


U pitanju su ubijanje ili mučenje životinja i uništavanje zaštićenih prirodnih vrednosti, javlja Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

On je u četvrtak 27. marta uhapšen i doveden u službene policijske prostorije a u slučaj se uključila i veterinarska inspekcija Državnog inspektorata koja obavlja inspekcijski nadzor i preduzima mere iz svoje nadležnosti.

"Na osnovu dalje istrage veterinarska inspekcija je utvrdila da se na lokaciji u Splitu nalazi ukupno 69 životinja, 61 odraslih pasa, šest štenaca i dva vuka, a trenutno je toku postupak zbrinjavanja pronađenih životinja i dalje preduzimanje mera skladno zakonskim propisima. U sklopu kriminalističkog istraživanja po nalogu suda obavljen je pretres stana, vozila i prostora. O događaju je takođe obavešteno i Ministarstvo poljoprivrede", javljaju iz policije.


Takođe, postoje navodi, a na osnovu Zakona o zaštiti prirode, da je muškarac posedovao dva vuka, mužjaka i ženku koji su strogo zaštićena vrsta skladno Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama.

"Od neutvrđenog datuma do 27. marta čovek je držao 67 pasa različitih vrsta, koje je zanemarivao s obzirom na njihovo zdravlje, smeštaj i ograničavao im je kretanje na način da im je uzrokovao bol, patnju i povrede", kažu iz policije.

Muškarac se trenutno nalazi u pritvoru.


Glas javnosti/ T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR