Glas Javnosti

Haos u Sloveniji zbog snega! Zastoji i proklizavanja na putevima, polomljeno drveće, nema struje

Okruženje
Autor: Glas javnosti

U nižim predelima Gorenjske palo je između 10 i 25 centimetara snega, a na višim nadmorskim visinama i oko pola metra.

Veliki deo Slovenije zahvatile su obilne snežne padavine, koje su dovele do problema u saobraćaju. Sneg je mokar, lomi grane drveća, izaziva nestanke električne energije i dovodi do blokade puteva, posebno u severnim planinskim predelima Gorenjske i Koruške, prenela je STA.

Prema prvim izveštajima, najobilnije snežne padavine zabeležene su u Koruškoj, gde je oko mesta Črna na Koroškem palo i do pola metra snega.

U nižim predelima Gorenjske palo je između 10 i 25 centimetara snega, a na višim nadmorskim visinama i oko pola metra.


I na širem području Ljubljane sneg pravi probleme. Kako je saopštila Uprava za zaštitu i spasavanje, ima dojava o oborenom drveću i električnim stubovima. Prema podacima Elektre Ljubljana, zbog snega je bez struje u mreži ostalo skoro 7.900 kupaca, a prema poslednjim podacima bez struje je i dalje 136 trafo stanica, što je približno 1.500 korisnika mreže.

Načelnik zimske službe za područje gornjeg Podravja i istočne Koruške, čije je sedište u Lenartu, Slavko Bračko, rekao je za STA da je do sada palo deset do 30 centimetara snega u donjem delu,  dok je u višim predelima Pohorja padao sneg veći deo noći, pa je palo još 20 centimetara više.

Službe za čišćenje puteva su na terenu neprestano, tako da su putevi prohodni za sva vozila sa odgovarajućom zimskom opremom, piše slovenački list Delo.

Jedino je kratkog zastoja bilo na prilično strmoj padini na putu iz Maribora do Selnice. U ovom delu zemlje do sada nije bilo većih problema u saobraćaju, ali ima i povremenih zastoja zbog snežnih padavina, jer je neophodno ukloniti i stablo koje padne na kolovoz ili pored kolovoza.
 U prepodnevnim satima zabeleženo je i dosta problema i zastoja na autobuskim linijama, rekao je za STA zamenik direktora LPP Rok Vihar. 

Zbog snega i proklizavanja kamiona zatvoreni su primorski auto-put i deo ljubljanske obilaznice, . Na mnogim putevima sneg se zadržao na kolovozu, a ponegde ima i poledice. Za sav saobraćaj je zatvoren primorski auto-put između Vrhnika i Logaca prema Kopru. Zatvoren je i čvor Nanos iz smera Vrtojbe prema Kopru, kao i dolenjska magistrala kod Medveđeka prema Ljubljani. 

Izvor: 24 sedam.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR