Glas Javnosti

EVO ZA KOJE POTREBE ĆE MAKEDONCI POTROŠITI NOVAC: Legao novac od prodaje vile u Njujorku, Makedonija kupuje objekat

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da su njegovoj zemlji uplaćena četiri miliona dolara od prodaje zajedničke imovine bivše SFRJ u Njujorku i da će biti uoptrebljeni za kupovinu objekta za misiju pri UN.

„Taj novac je pre dva dana legao na račun naše misije u Njujorku, a vlada je u međuvremenu na sednici u utorak, na predlog Ministarstva spoljnih poslova, donela odluku da se tim sredstvima, odnosno u okviru tih sredstava, jer će otići u budžet, kupii zgradu za našu misiju u Njujorku, a sa ostatkom i u regionu“, rekao je Osmani.

Rezidencija bivše jugoslovenske misije pri Ujedinjenim nacijama, na prestižnoj Petoj aveniji na Menhetnu, prodata je u septembru za 50 miliona dolara u gotovini.


Prema ugovoru o sukcesiji koji je potpisan 2004. godine, diplomatska i konzularna imovina SFRJ deli se tako da Bosni i Hercegovini pripada 15 posto, Hrvatskoj 23,5 posto, Severnoj Makedoniji osam, Sloveniji 14 posto, zatim Srbija i Crna Gora će podeliti deo koji pripada Saveznoj Republici Jugoslaviji, odnosno 39,5 posto, piše N1.

Osmani je istakao je da se ide na to da se sredstva dovijena u sukcesiji imovine bivše SFRJ direktono koriste za potrebe Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

Naveo da je njegovo ministarstvo do sada sukcesijom dobilo nekoliko zgrada, kao što je rezidencija u Parizu, u kojoj je već ambasada Severne Makedonije, zatim stanove u Rimu, Trstu, deo objekta u Nju Delhiju i u Brazilu, zgradu u Kamberi, u Harareu.


„S sve to treba da bude stavljeno u funkciju naše diplomatske mreže“, rekao je šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani.

Na pitanje dokle je stigao proces sukcesije, on je rekao da još postoje zgrade bivše Jugoslavije koje treba podeliti, uključujući objekte u Rumuniji i Albaniji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR