Glas Javnosti

EVO KOJE SIMPTOME IMAJU STUDENTI: Panika na fakultetu u Sarajevu, studenti zaraženi groznicom

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Zaraženi imaju visoku temperaturu i više od 40 stepeni, jake glavobolje, groznicu, tešku malaksalost, znojenje. Povišena temperatura može trajati od jedne do tri nedelje

Oko 20 studenata Veterinarskog fakulteta Sarajevo se razbolelo, dok je kod četiri studenta potvrđena zaraza Q groznicom.

Nezvanično, studenti su se zarazili prilikom nastave na Poljoprivrednom dobru Butmir, koje je u vlasništvu Kantona Sarajevo. Do zaraze dolazi prilikom direktnog kontakta sa životinjama, a simptomi su slični gripu, prenosi Srpskainfo.


Zaraženi Q groznicom imaju visoku temperaturu i više od 40 stepeni, jake glavobolje, groznicu, tešku malaksalost, mijagiju i znojenje. Povišena temperatura može trajati od jedne do tri nedelje.

Prema svedočanstvu studenata, na PD Butmir su i ranije bili loši higijenski uslovi i bilo je zabeleženih slučajeva kožnih bolesti kod studenata, saznaje Klix.

Dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović je kazao kako imaju nekoliko slučajeva, ali navodi da je još prerano to povezati sa nastavom na PD Butmir, tj. farmi Bojnik. Uprkos tome što nisu sigurni kako je došlo do zaraze, naglašavaju da je preventivno prekinuto izvođenje nastave u tom delu.

"Ima par slučajeva, sad da li se mogu povezati sa (PD Butmir) to još ne znamo. Previše je rano da se o tome uopšte govori. Mi smo već pokrenuli analizu, uzoraka koji dolaze i obustavili nastavu. Iako nemamo vezu direktnu sa tim, obustavili smo sve i prešli na druge nastavne baze", kazao je Smajlović.


Dodao je da se prema zahtevu inspekcije trenutno vrši analiza nalaza te će ukoliko uzorci budu pozitivni informacije biti dostavljene inspekciji.

"Analiziraju se uzorci sa farme, da vidimo šta će biti. Rezultate analize smo mi dužni, ako budu pozitivni, svakako dostaviti prvo inspekciji. To funkcioniše tako što laboratorije dobiju nalog od inspekcije i mi ne smemo nikome govoriti o nalazima ni rezultatima osim naručiocu", rekao je Smajlović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR