Glas Javnosti

Dok tata pljuje Srbiju, ćerka se bahati po Beogradu

Okruženje
Autor: Glas javnosti

U jeku pandemije korona virusa koja hara svetom, komšije iz Crne Gore odlučile su da naprave skandal u vezi nabake respiratora i na taj način najviše naude svom narodu. Potpredsedni crnogorske vlade i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima Milutin Simović, odbio je respiratore koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio da pokloni Crnoj Gori.

Simovića je u njegovom ludilu podržao i ministar zdravlja u vladi Crne Gore Kenan Hrapović koji je došao u centar skandala nakon što su mediji objavili slike njegove ćerke sa društvenih mreža koja se bahati po Beogradu i uživa dok zdravstveni radnici nemaju ni osnovna sredstva za rad.

U pismu Sindikata doktora medicine premijeru Dušku Markoviću, koje je pre nekoliko dana uzburkalo javnost, navodi se da ''pojedini lekari nemaju čak ni hirurške maske, da ne govorim o maskama sa P2/P3 nivoom zaštite, deca ministra Hrapovića se slikaju sa istima i koriste ih za zabavu” i kao ilustrativni primer je prikazana upravo fotografija sa Instagram profila Selme Hrapović.

Profil nije bio dostupan, ubrzo nakon što je, odgovarajući Sindikatu doktora, premijer Marković poručio da razume prigovor lekara u vezi sa ''neetičkim ponašanjem i nesolidarnosti onih koji su povezani sa funkcionerima izvršne vlasti'', ali je opet sinoć ''aktiviran''. 
 
"Ne samo da ga razumem, već svako dobronamerno ukazivanje u tom kontekstu smatram dobrodošlim. A to znači da neću tolerisati privilegije, niti pristup i lični odnos koji ne priliči situaciji i izazovu u kojem se nalazimo“.

Ministar Hrapović se nije bavio tim pitanjima, ne računa li se prethodno reagovanje kada je napao sve koji se bave njegovom decom, ističući da ih redovno uhode na društvenim mrežama i optužio Sindikat za politikanstvo, ocenjujući da je ''bedno i mizerno političke i bilo koje druge poene prikupljati na nečijoj deci“. 

Naveo je i da mu je supruga doktor stomatologije i da se podrazumeva da, u svakoj situaciji, i u svom domu ima po nekoliko maski, rukavica i osnovnu medicinsku opremu: 

- Dakle, moja deca nesu bila prioritet u nabavci maski u odnosu na bilo kojeg zdravstvenog radnika, niti će to ikad, dok sam ja na čelu ovog resora, biti moguće - piše u njegovom odgovoru, poručujući da se radi "o javnom linču, bez ikakvog povoda".

Situacija sa maskama je skrenula pažnju i na ono što se može oceniti kao luksuzni život kćerke ministra, koji se ne poklapa sa zvanično dostupnim podacima iz imovinskog kartona Hrapovića, a ministar nije odgovorio na pitanja da li se putovanja i skupa roba finansiraju iz porodičnog budžeta ili na drugi način. 

Društvene mreže su bile zatrpane detaljima sa "ličnom bloga" Selme Hrapović na Instagramu, gdje se moglo vidjeti da je za kratko vrijeme obišla više skupih i egzotičnih destinacija - Doha, Abu Dabi, Barselona, Majami, Njujork, Bangkok… Domaći dizajneri su analizirali i modne izbore koji su zabilježeni na tim mestima, a uglavnom se radi o luksuznim brendovima. 

Nije lako precizno videti o kojem je modelu riječ, ali "Fendi" naočare koje se takođe mogu vidjeti na fotografijama, koštaju od 200 do 500 eura. A to je samo dio aksesoara koji je promovisan na njenom ličnom blogu.

Prema zvaničnim podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, Hrapovići godinama žive od svojih zarada.

Kenan Hrapović imovinu prijavljuje prvi put 2006, kao član Komisije za hartije od vrijednosti. Njegova supruga Maida je, prema podacima dostupnim na sajtu ASK, do 2013. bila zaposlena u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kada otvara stomatološku ordinaciju.

Kenan Hrapović je od 2010. na čelu Fonda za zdravstveno osiguranje do novembra 2016, kada dolazi na čelo Ministarstva zdravlja.

Od kada je javni funkcioner prijavljivao je platu i dodatke iz Vladinih radnih tijela, dok je njegova supruga prijavljivala samo mjesečnu zaradu.

Prema podacima za 2019, Kenan Hrapović je zaradio nešto oko 24.000 eura, a njegova supruga 4.500. Njegova plata iznosila je oko 1.600 eura, a primao je i nadoknadu za rad u Savjetu za privatizaciju u iznosu od 380 eura. Njegova supruga Maida zarađivala je mjesečno nešto manje od 400 eura, a prijavila je i depozit od 5.000, ali i kredit od 30.000 eura koji plaća od 2012. u ratama od 560 eura.

Ministar je vlasnik dva stana (117 i 68 metara kvadratnih), manji od njih je, kako navodi, dobio na poklon. Vlasnik je i preko 2.800 kvadrata livada, za koje piše da ih je kupio, ali i dva izgrađena objekta od 67 i 50 kvadrata. Maida Hrapović posjeduje i vikendicu od 27 kvadrata. Na Maidu Hrapović se vodi i automobil ''škoda kodiaq'' iz 2018, a na ministra ''opel vektra'' iz 1992. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR