Glas Javnosti

DODIK: Ustavni sud BiH je inkvizicija za Srbe

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Ustavni sud BiH kao inkvizicija za Srbe, navodeći da Narodna skupština bira sudiju tog suda iz Srpske i da ga stoga može pozvati da podnese ostavku.

Dodik je to rekao nakon što je Ustavni sud BiH osudio, kako je saopšteno, neustavno delovanje Narodne skupštine RS, koja je zaključkom pozvala srpskog sudiju i potpredsednika tog suda Zlatka Kneževića da podnese ostavku, koje smatra ozbiljnim pritiskom na samostalnost i nezavisnost suda.

„Ustavni sud BiH pokazao je da nije ustavni, nego je inkvizicijski za Srbe i apsolutno ne zavređuje da sa raspojasanim rušenjem Ustava BiH ima predstavnike Republike Srpske“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.


Naveo je da će Ustavni sud BiH, kada se vrati u ustavne okvire, imati predstavnike Srba.

„Tu vrstu podmetanja ne želimo, jer tri stranca iz Nemačke, Albanije i Nemac iz Švajcarske, uz ratne funkcionere SDA, čine većinu i glasaju protiv Srpske. To više neće gledati“, istakao je Dodik.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića o poslednjim zaključcima Narodne skupštine da ga podsećaju na ponašanje prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Dodik je rekao da je Karadžić daleko bolji čovek od Bećirovića, preneo je RTRS.

„Šta Bećirović misli da drži predavanja svima? Narodna skupština Republike Srpske je zakonodavni politički organ koji donosi odluke. U Ustavu piše da Narodna skupština Republike Srpske bira sudije, a činjenica je da sada ne treba da budu u ovom sudu“, kazao je Dodik.

On je napomenuo da je Bećirović u navodim naučnim radovima tvrdio da su Srbi počinili nekoliko desetina genocida u BiH, pa čak i 1804. godine nad Turcima.

„Bećirović nije zaslužio da nam bude sagovornik. U Predsedništvu BiH se odluke donose konsenzusom, a u suprotnom BiH neće postojati“, poručio je Dodik.


Iz Ustavnog suda je prethodno saopšteno da nema osnova ni u jednoj odredbi Ustava BiH, pa ni entiteta, ni bilo kojeg zakona u BiH, koji omogućava zakonodavnim telima entiteta da se upliću u rad i nadležnost Ustavnog suda BiH, uključujući i opoziv sudija tog suda.

Dodaje se da Ustavni sud BiH podržava sav dosadašnji rad i profesionalizam u radu Kneževića i u potpunosti ga podržava u, kako navode, ovim za njega teškim izazovima i pritiscima kojima je neosnovano izložen.

„Ovde se nesporno radi o svojevrsnom političkom uticaju i pritisku na člana Ustavnog suda, što je u potpunosti neprihvatljivo i u suprotnosti sa Ustavom BiH i njegovim načelima. Navedeno delovanje u svakom smislu utiče na pravnu sigurnost i podrivanje vladavine prava koja je osnovni temelj svakog demokratskog društva, kojem teži i BiH na putu ka Evropskoj uniji“, kaže se u saopštenju.


Iz Ustavnog suda BiH naveli su da se Knežević trenutno nalazi na opravdanom odsustvu-bolovanju i da Sud u tim okolnostima nije u mogućnosti da zakaže i održi planiranu plenarnu sednicu krajem maja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR