Glas Javnosti

Dodik: Očekivali smo bezuslovnu preporuku Evropske komisije za otvaranje pregovora

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Nema suvereniteta tamo gde stranci upravljaju, poručio je predsednik RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarisao je preporuku Evropske komisije za započinjanje pregovora sa BiH kada budu ispunjeni neophodni uslovi, odnosno kada bude dostignut određen stepen usaglašavanja sa EU kriterijumom, rekavši da su očekivali bezuslovnu preporuku.

"Očekivali smo bezuslovnu preporuku za otvaranje pregovora i zeleno svetlo da, bez obzira na sve nesigurnosti u vezi sa budućnosti EU i proširenjem, krenemo s pravim poslom organizovanja i vođenja pregovora", naveo je Dodik.

Drago mu je, kazao je, da "EU opet nije propustila šansu da propusti šansu". 

"Ali razumem i Evropsku komisiju, koja se poslednjih sedmica našla pod takvim pritiskom i udarom od onih koji su protiv dejtonske BiH i svega što mi radimo", napisao je Dodik na društvenim mrežama.


On je naveo da EU sada traži dodatni napredak.

"Videćemo šta tačno, ali i Republika Srpska i ja smo spremni i voljni da do toga dođe. Mi razumemo da Evropska komisija zalaganjem za vladavinu prava smatra da, u skladu s jednim od četrnaest prioriteta, ove mere znače automatski prestanak međunarodnog intervencionizma, odlazak OHR-a i lažnog visokog predstavnika i odlazak stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Ako je ovo cilj Evropske komisije, onda smo na istom putu. Ako nije, onda su jasne spekulacije i tako visokog tela i potvrda lažnog zalaganja za suverenitet BiH", naveo je Dodik.

Poručio je da nema suvereniteta tamo gde stranci upravljaju. 

"Pozdravljam usvajanje Plana za rast, u interesu je i EU da rastom podrži finansijski i na svaki drugi način. I tu očekujemo detalje, naročito u vezi s uslovljavanjem koje se spominje u tom dokumentu, ali i tu smo spremni da radimo i razgovaramo", naveo je i poručio:

"Vratite suverenitet BiH, povucite lažnog Šmita i sudije strance u Ustavnom sudu BiH. Onda ćemo vam verovati".

Glas javnosti /U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR