Glas Javnosti

Crna Gora šalje vojnike da obučavaju Ukrajince

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Iz Ministarstva odbrane dodaju da se "trenutno nalaze u fazi sprovođenja nacionalnih procedura, koje treba da rezultiraju donošenjem skupštinske Odluke o učešću pripadnika VCG u ovoj misiji.

Crna Gora namerava da se pridruži misiji Evropske unije za pružanje vojne pomoći Ukrajini – EUMAM, i to angažovanjem do tri pripadnika Oružanih snaga, koji bi učestvovali u obuci ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane CG za Radio slobodna Evropa.

Kako se navodi, Ministarstvu odbrane Crne Gore je nedavno odobreno učešće u ovoj misiji, nakon što je ova država izrazila nameru da pruži Ukrajini još jedan vid podrške i doprinese Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Iz ministarstva dodaju da se "trenutno nalaze u fazi sprovođenja nacionalnih procedura, koje treba da rezultiraju donošenjem skupštinske Odluke o učešću pripadnika VCG u ovoj misiji".


Podsećanja radi EUMAM je pokrenut 2022. godine nakon pokretanja Specijalne vojne operacije sa ciljem obezbeđivanja pomoći Kijevu kroz jačanje vojnih sposobnosti i to u vidu pružanja individualnog, kolektivnog i specijalističkog osposobljavanja pripadnika ukrajinske vojske u državama EU, što očigledno nije dalo željene rezultate.

Stoga će "do tri" crnogorska vojnika sigurno biti od velike pomoći, isto kao i dvoje njihovih kolega koji su raspoređeni na Kosovu i Metohiji u sastavu Kfora. Ukoliko Crna Gora zaista pošalje svoje vojnike, oni će svoje ukrajinske saveznike obučavati na teritoriji Nemačke.

Glas javnosti /R02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR