Glas Javnosti

BUGARSKA U SVE VEĆEM PROBLEMU: Nema posla, odlaze mladi, a natalitet je negativan

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Ovo je država koja u regionu ima najniži natalitet. Odlazimo u potrazi za boljim životom. Ovde je haos. Nema posla, nema mladih ljudi, nema dece”, objašnjava Marijana Varbanova.

U poslednjih deset godina Bugarska je ostala bez desetine stanovnika i spada u red zemalja koje u svetu imaju najbržu depopulaciju. Prema poslednjim podacima u Bugarskoj živi 6,52 miliona stanovnika. Pre demokratskih promena i pada komunizma u ovoj zemlji 1989. godine bilo je oko devet miliona ljudi. Danas je četvrtina Bugara starija od 65. godina.

„Ovo je država koja u regionu ima najniži natalitet. Odlazimo u potrazi za boljim životom. Ovde je haos. Nema posla, nema mladih ljudi, nema dece”, objašnjava Marijana Varbanova.


Prazni hodnici porodilišta u bugarskom gradu Gabrovu govori vam sve što trebate da znate o drastičnom padu nataliteta u Bugarskoj.

„Ovde nije ostalo puno ljudi reproduktivne dobi. Mladi su otišli u potrazi za poslom u velike gradove i u inostranstvo, izjavila je doktorka Bistra Kamburova za AFP.

Ovaj grad nekada poznat kao „bugarski Mančester”, danas je simbol smanjenja broja stanovnika jer je od 1985. godine izgubio polovinu žitelja. Korupcija, besperspektivnost i spirala političkih kriza, oterali su razočarane mlade ljude.

U vreme komunizma u Gabrovu su bile zaposlene hiljade radnika, a onda su fabrike opustele zbog stečajeva i privatizacije. Sada je to regija sa najnižim natalitetom i najviše pustih sela u Bugarskoj.

„Počela sam da radim u porodilištu 1985. godine i u to vreme je bilo oko 1000 novorođenih beba. Prošle godine na području Gabrova rodilo se samo 263 dece. Objašnjenje je jednostavno – nema posla, nema mladih ljudi, nema dece”, kaže Marijana Varbanova.

„U Gabrovu uživate u miru i svežem vazduhu, ali to je pustinja u kojoj možete da sretnete samo stare ljude,” objašnjava 23-godišnja Hristiana Krasteva, logoped  koja je nedavno rodila devojčicu.

Njen suprug koji radi kao stolar sprema se da ide u Britaniju u potrazi za boljom budućnosti za svoju porodicu.

Srednjoškolac Ivo Dimitrov, stojeći ispred prve škole u Bugarskoj, osnovane u Gabrovu 1835. godine, takođe namerava da ode u zapadnu Evropu kako bi stekao „kvalitetno obrazovanje i nove horizonte”.

„Treba će nam vremena da se okrene ovaj negativni demografski trend”, smatra  analitičar Adrian Nikolov iz Instituta za tržišnu ekonomiju iz Sofije.

U slikovitom selu Zaji iz 17. veka udaljenom od Gabrova 25 kilometara živi samo 35 ljudi. Osim lokalnih meštana u njemu su se naselili i penzioneri iz  Francuske, Britanije, Belgije, Rusije, Italije i drugih zemalja privučeni jeftinijim životom.

Ali teško da će penzioneri da preokrenu demografsku sliku Bugarske.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR