Glas Javnosti

Bugarska postaje glavna ruta za uvoz ruskog gasa u EU i Ukrajinu 2025.

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Očekivani prekid tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu krajem ove godine učiniće da gasovod Balkanski tok kroz Bugarsku postane glavni put snabdevanja EU i same Ukrajine.

Bugarska će dugoročno postati ključna tranzitna zemlja za snabdevanje Rumunije, Moldavije i zemalja Jugoistočne Evrope.
- Nakon verovatnog prestanka transporta prirodnog gasa iz Rusije preko Ukrajine od početka 2025. godine, vertikalni gasni koridor kroz Bugarsku biće jedini projekat koji može da obezbedi, kako neophodan prenos tečnog gasa tako i nastavak rada gasovodne mreže i podzemnih skladišta gasa u Ukrajini - rekao je Vladimir Malinov, direktor državne gasne kompanije Bulgartransgaz (BTG) tokom posete visokog zvaničnika u energetskom sektoru EU Dite Jula.

Drastično smanjen uvoz ruskog gasa
Od početka rata u Ukrajini, EU je drastično smanjila uvoz ruskog gasa - sa više od 50% na 15% prošle godine, pokazuju podaci Evropske komisije. Ukupno 9% isporuka ruskog gasa u EU dolazi cevovodima, a preostala količina je tečni gas. Nakon obustave ukrajinskog gasnog koridora, snabdevanje EU i Ukrajine moraće da ide uglavnom preko Bugarske.
Balkanska zemlja upravlja gasovodom Balkanski tok, koji je nastavak Turskog toka, gasovoda koji je pušten u rad tačno godinu dana pre rata. Ovaj projekat, koji je imao za cilj da zaobiđe Ukrajinu, podržali su tadašnji lideri Bugarske, kao i predsednici Turske i Srbije - Bojko Borisov, Redžep Erdogan i Aleksandar Vučić.
Bugarsko-grčki interkonektor
Po izbijanju rata, Rusija je prekinula isporuku gasa Bugarskoj, ali vlasti u Sofiji nisu ometale tranzit ruskog gasa u Srbiju, Mađarsku i odatle u Austriju. Odvojeno, Bugarska i Grčka izgradile su gasni interkonektor koji povezuje bugarsku gasnu mrežu sa Transjadranskim gasovodom, koji prenosi gas iz Azerbejdžana.
Ova veza takođe omogućava transfer LNG-a sa grčkih terminala i uvoz LNG-a sa ruskih terminala preko Balkanskog toka.
Bugarska i Rumunija trenutno ne koriste potencijal Transbalkanskog gasovoda, koji je bio stara ruta za tranzit ruskog gasa iz Ukrajine, preko Rumunije u Bugarsku - pre pokretanja Turskog toka. Ideja vlasti u Sofiji je da se ovaj gasovod preokrene i da Bugarska postane izvozna ruta za Rumuniju i Ukrajinu.

Garantovani pristup
Ovaj projekat se zove Vertikalni gasni koridor i zajednički je projekat gasnih kompanija Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovačke, Moldavije i Ukrajine, za proširenje postojećih gasnih veza između njih.
- Ova strateška ruta će garantovati pristup dodatnim količinama tečnog prirodnog gasa za potrošače u istočnoj Evropi - rekao je Malinov.
- Realizacijom projekata povećanja kapaciteta od Grčke do Bugarske i od Bugarske do Rumunije biće obezbeđena tehnička mogućnost da se dodatne količine prirodnog gasa, uključujući iz Južnog gasnog koridora i tečnog gasa, prebacuju uz korišćenje maksimalnih mogućnosti postojeće infrastrukture - dodao je Malinov.
Vertikalni koridor
Bugarske vlasti su sa Evropskom komisijom razgovarale o mogućnosti njene finansijske podrške za realizaciju projekata Vertikalnog koridora. Ukupna indikativna vrednost dva projekta Bulgartransgaz vertikalnog gasnog koridora je 300 mil EUR bez PDV-a.
- Tražimo opcije za finansiranje projekata, uključujući povećanje kapitala kompanije, finansiranje dugom, korišćenje državnih garancija i evropsko finansiranje - rekao je Malinov.
Projekat povećanja kapaciteta sa Grčkom takođe će pružiti priliku da se poveća snabdevanje Severne Makedonije iz alternativnih izvora, kako bi se pokrilo između 50% i 80% dnevnih potreba te zemlje.


Glas javnosti/ N04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR