Glas Javnosti

BOSNA JE NA RUBU RASPADA, SRBI ŽELE NAPOLJE: Ugledni svetski medij "Ekonomist" ocenio stanje u BiH

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Jedan od najuglednijih svetskih medija Ekonomist bavio se političkim odnosima u Bosni i Hercegovini, a analitičkom tekstu, pod naslovom "Bosna je na rubu raspada, Srbi žele napolje" akcenat je stavljen na politiku srpskog člana predstavništva BiH Milorada Dodika.

Londonski list navodi kako se BiH suočava s najozbiljnijom krizom od ratne 1995. godine. Osvrće se na uređenje zemlje pod Dejtonskim sporazumom nagoveštavajući da takav sistem pomaže održanju mira, ali pruža i velike mogućnosti za korupciju.

- Sada je ova struktura ugrožena. Milorad Dodik, srpski član tročlanog Predsedništva zemlje, želi da ukine ovlašćenja koje je Republika Srpska dala bosanskoj državi. Dodikova igra moći počela je u julu, nakon što je visoki predstavnik nametnuo zakon kojim je nezakonito poricanje da je "masakr u Srebrenici genocid" - navodi se u tekstu.

Autor dodaje da u međuvremenu HDZ, glavna stranka bosanskih Hrvata, preti blokiranjem planiranih ovogodišnjih izbora.


- Godinama se protivi činjenici da Bošnjaci i Hrvati zajednički glasaju za bosanske i hrvatske predstavnike Federacije u Predsedništvu. Stoga se Željko Komšić, hrvatski predstavnik, bira uglavnom bošnjačkim glasovima. Komšić protivi se izmeni izbornih pravila kako bi se glasači iz Federacije podelili po etničkoj pripadnosti, rekavši da HDZ i Dodik pokušavaju postići ono što separatističkim čelnicima nisu uspeli tokom rata. Oni koji prete bosanskom ustavu treba da budu uhapšeni - piše londonski list.


Autor konstatuje i da argumenti o etničkim podelama ostavljaju onesposobljavaju  političare da vladaju.

- Zemlja ima drugi najveći broj umrlih od korone u Evropi u odnosu na broj stanovnika. Premijeru Federacije sudi se za korupciju u nabavci respiratora. U RS-u je korišten jeftini industrijski kiseonik za pacijente s koronom umesto medicinskog - navodi se dalje u tekstu.

BONUS VIDEO: Surova životna ispovest devojke sa albinizmom i priča o ljudima koji "nisu po standardima"

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR