Glas Javnosti

ANKETA POKAZALA ŠTA GRAĐANI MISLE: I Hrvatska predlaže vraćanje vojnog roka

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Ubrzo posle Srbije, i u Hrvatskoj se pojavio predlog da se služnje obaveznog vojnog roka vrati u nekom obliku. Zagrebačka redakcija N1 napravila je anketu među stanovnicima hrvatske prestonice, a većina ispitanih bila je odlazak u vojsku.

Ministarstvo obrane Hrvatske saopštilo je u sredu da radi na konceptu kraće osnovne vojne obuke, a državi sekretar Zdravko Jakob izjavio je u Saboru da će model biti poznat u što skorijem roku.

Jutarnji list je objavio da je ministar odbrane Ivan Anušić dobio zadatak da uvede mesec dana obvezne vojne obuke posle završene srednje škole, u kojoj bi svi prošli obuku prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i hemijske zaštite.


Državni sekretar Zdravko Jakob izjavio je u Saboru, posle sednice Odbora za odbranu, da je obuka uvek bila tema u Ministarstvu i Oružanima snagama, a da će model obuke biti poznat u što skorijem roku i odgovoriti na bezbednosne zahteve Hrvatske i organizacija u kojima učestvuju Oružane snage, to jest MORH i Republika Hrvatska.

Ako imate obučenijeg vojnika, dočasnika i časnika onda ste spremniji, kazao je.

Jakob je rekao da će novac za tu svrhu biti obezbeđen, a da su i u ovoj godini određena sredstva predviđena za obuku.

Zagrebačka redakcija N1 napravila je anketu među stanovnicima hrvatske prestonice o vraćanju obaveznog vojnog roka, a većina ispitanih podržavala je ideju. Oni stariji da bi se mlađi naučili redu, radu i disciplini, a oni mlađi – dda bi fizički ojačali.

“Trebalo bi uvesti da se mladi nauče redu, radu i disciplini. Nije dosta mesec, šta je mesec dana, barem pola godine.”

“Svakako uvesti, dosta ljudi ne može neke stvari napraviti, neki ne mogu ni 10 sklekova.”

“Mladi ne bi za šest meseci naučiti, ali dosta za početak.”


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR