Glas Javnosti

Amerikanci "osuli paljbu" po Dodiku

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Nedavne izjave Milorada Dodika su destabilizujuće, neodgovorne i opasne, tvrde američke diplomate.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, poznata po mešanju u unutrašnja pitanja BiH, tvrdi da retorika i delovanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavljaju pretnju tom entitetu, Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, a da ih naročito brine njegova "secesionistička agenda kojom krši Dejtonski mirovni sporazum".

"Nedavne izjave Milorada Dodika su destabilizujuće, neodgovorne i opasne", naveli su za "Radio Slobodna Evropa" iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Iz američke ambasade su dodali da je Republika Srpska "entitet koji je jedan deo Bosne i Hercegovine, podređen državi Bosni i Hercegovini".

"Niti je sada, niti je ikada bila međunarodno priznata država. RS postoji samo unutar Bosne i Hercegovine", istakli su iz Ambasade.

Tvrde da Ustav BiH ne daje pravo na otcepljenje ni entitetu, niti bilo kojoj drugoj administrativnoj jedinici nižeg nivoa.

"Takvo delovanje bilo bi neustavno i antidejtonsko. Sjedinjene Države su do sada bezbroj puta vrlo jasno naznačile da će reagovati na antidejtonsko delovanje", kažu iz Ambasade.

Dodik je u nedavnom intervjuu za Rojters otvoreno govorio protiv "međunarodnog mešanja u bosanskohercegovačke poslove".


Kritikujući međunarodnu zajednicu, među kojima i Ambasadu Sjedinjenih Država, Dodik je optužio strane diplomate koji rade u Bosni i Hercegovini da su "antisrpski raspoloženi", osporavajući rad visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, kao i učešće stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

"Sjedinjene Države ne predstavljaju pretnju ni za RS ni za težnje njenih stanovnika da imaju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost", tvrde, međutim, iz Američke ambasade.

Oni navode da politiku Sjedinjenih Država prema Bosni i Hercegovini podržavaju obe stranke u SAD i da je ta politika dosledna već više od tri decenije.

"Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj žive tri konstitutivna naroda i ostali", naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Poručeno je i da će Sjedinjene Države i dalje biti uz sve građane Bosne i Hercegovine, dok rade na jačanju demokratije svoje zemlje, razvoju privrede i osiguranju mesta koje njihova zemlja zaslužuje u evroatlantskoj zajednici zemalja.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je, međutim, istakao da je sve što je neustavno i antidejtonsko u BiH nametnuo deo međunarodne zajednice na čelu sa američkim ambasadorom, te da je priča ambasadora Majkla Marfija o ustavnosti i legitimitetu u BiH cirkuska predstava za dokone.

Dodik je naveo i da je sve što Marfi radi direktno upereno protiv interesa Republike Srpske, što, kako on navodi, američki ambasador i ne krije, kao što ne može da sakrije ni ozlojeđenost činjenicom da je na izborima Dodik ubedljivo izabran voljom građana Republike Srpske.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR