Glas Javnosti

Abazović: Bajden može spasiti Balkan od potpadanja pod ruski i kineski uticaj

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da su Sjedinjene Američke Države najvažniji spoljnopolitički partner Podgorice, kao i da američki predsednik Džozef Bajden može spasiti Zapadni Balkan od potpadanja pod ruski i kineski uticaj.

On je u intervju za The Pavlovic Today ocenio da je korupcija generator nacionalizma, prenose podgorički mediji.

– Moja poruka za Bajdena je jednostavna. Predsednik Bajden bi trebalo da koristi izvršne naredbe da sankcioniše ljude koji su umešani u korupciju na visokom nivou na Zapadnom Balkanu. To je najbolji i najjednostavniji način da predsednik Bajden spasi Zapadni Balkan – rekao je Abazović.

Kako je dodao, ako region krene u pravcu nacionalizma i sukoba, postaće laka meta stranog uticaja.

– Bilo da se radi o ruskom ili kineskom uticaju, ako Bajden misli da taj strani uticaj treba sprečiti, mora da sankcioniše ljude. To bi bilo dovoljno da se zaustave politički akteri koji Crnu Goru i region vode tim putem – rekao je on.

Na pitanje da li su nedavni sajber napadi na Vladinu IT infrastrukturu slučajno došli u isto vreme kad i aktuelni politički događaji u Crnoj Gori, ili je neko pokušao da testira državu, on je kazao da ne veruje da se bilo šta slučajno dešava kada su ozbiljni politički događaji u pitanju.

– Destabilizacija ide u prilog onima koji ne žele da vide vladavinu prava, onima koji i dalje žele da vide nestabilnost na Zapadnom Balkanu. Sajber napad se dogodio sutradan veče nakon glasanja o nepoverenju Vladi. To je najveći napad na našu infrastrukturu koji smo ikada imali. Ne možemo u ovom trenutku da kažemo da Rusija stoji iza ovog napada, niti želimo da to tvrdimo, ali stručnjaci iz FBI, iz Velike Britanije i Francuske istražuju slučaj. Čekamo konačni izveštaj – kazao je on.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR