Glas Javnosti

Od jeseni pametne telefonske govornice u Beogradu

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Beograd dobija mrežu "pametnih" telefonskih govornica, a prvih 50 biće postavljene u centralnim beogradskim opštinama u okviru projekta digitalizacije telefonskih govornica, koji je predstavljen u Naučno-tehnološkom parku.

Prezentaciji projekta prisustvovala je premijerka Ana Brnabić, a ugovor o poslovno tehničkoj saradnji u vezi sa digitalizacijom telefonskih govornica potpisali su kompanija "Telekom Srbija" i "Strawberry Energy", koja je pionir u razvoju pametnih IoT uređaja i "pametnih gradova".

Projekat obuhvata zamenu 100 govornica u centralnim gradskim opštinama, a u okviru prve faze čija je vrednost 2,5 miliona evra, na jesen će biti zamenjeno prvih 50 govornica.

Premijerka Srbije je imala priliku da se na "prototipu" govornice upozna sa funkcionisanjem budućih pametnih govornica koje, osim telefonskih poziva, nude besplatan internet, SOS poziv, punjenje mobilnih uređaja...

Pametne govornice će na interaktivnom ekranu osetljivom na dodir pružati informacije i o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada.

Projekat je potpuno besplatan za građane.

izvor: RTS
 
 
 
 
 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR