Glas Javnosti

OVO JE GROB MAJKE BOŽIJE! Hrišćanska svetinja u kojoj se i muslimani klanjaju

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice nalazi se u Getsimaniji, u podnožju zapadne padine Maslinske gore, u dolini Kedrona u Jerusalimu.

Od vremena otkrića Marijinog groba na ovom mestu nalazilo se nekoliko crkvi. A godine 1130. krstaši su izgradili hram. Muslimanski vojskovođa Saladin je razorio veći dio gornje crkve i upotrebio kamen za popravku gradskih zidina, dok je donja crkva (kripte) ostala gotovo netaknuta. Ostali su južni ulaz sa stepeništem i sama grobnica.

I muslimani odaju poštu Bogorodičinom grobu jer je Muhamed na noćnom putu od Meke do Jerusalima ugledao svetlost iznad njenog groba.

Crkva je specifična po tome što se odmah po ulasku spuštate 40 stepenica naniže, do njenog groba, a sa svodova vise kandila okačena jedno do drugog. U centralnom delu je hol od koga se na levoj strani nalaze grobnice roditelja Bogorodičinih - Joakima i Ane.

Hram ima osnovu krsta. U centru je grobnica Presvete Bogorodice sa dva ulaza, a na kraju crkve-pećine se nalazi oltar. U kamenom kivotu se vidi čudotvorna ikona jerusalimske majke Božije, delo ruskog umetnika. Hram je danas u nadležnosti Grčke pravoslavne crkve i Jermenske apostolske crkve.

Ulaz u grobnicu Presvete Bogorodice nalazi se desno od stepeništa, u istočnom delu kripte u maloj četvrtastoj kapeli. Mesto je osvjetljeno prigušenom svetlošću, a zidovi su pocrneli od dima dajući mu izgled duboke starosti. Bogorodičin grob je jedan od najvećih hrišćanskih svetilišta.

U ovom hramu svako jutro kandila pali jedan Srbin, otac Prohor. Na Njenom grobu nalazi se plavi pokrov iz Srbije, ukrašen vezom sa motivima bademove grančice u cvetu i krstom iz manastira Studenice.

Sveto predanje Pravoslavne crkve uči da je Mater Božija umrla prirodnom smrću ("upokojila se") u Jerusalimu kao i bilo koje drugo ljudsko biće, da je zatim Spasitelj sišao sa Neba da uzme njenu novorođenu dušu, da je trećeg dana njeno telo vaskrslo te da se u tom trenutku i dušom i telom vaznela na Nebesa (Uspenje Presvete Bogorodice) gde čeka "vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka". Njena grobnica je tom prilikom pronađena prazna.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR