Glas Javnosti

Објављен почетак економске кризе у САД

Vesti
Autor: Спутњик

Према аналитичким проценама, ниво незапослености у САД ће се укоро удвостручити, док ће број незапослених расти за милион месечно током целог другог квартала и достићи на крају 3,5 милиона људи.

 

Према извештају Мишела Мејера, водећег аналитичара CNBC, jедна од највећих инвестиционих банака у САД- у „Bank of America“ објавила је почетак финансије кризе у САД. "Америчка економија више нема шанси да избегне рецесију, а главни разлог је корона вирус", рекао је Мејер.

„Званично саопштавамо да је америчка економија пала у рецесију, придруживши се остатку света“, наводи аналитичар.

„Bank of America“ направила је овакву прогнозу оцењујући перспективу тржишта рада. Према проценама Мејера, САД прети незапосленост, умереност у куповини је изгубљена, док је штедња фактично престала. На крају другог квартала 2020. године америчка економија ће пасти за 12 процената, док ће до краја године пасти за 0,8 одсто.

Епидемија корона вируса, пад цене нафте који је изазван раскидом споразума ОПЕК+ оборили су индексе на берзама. Последњих 10 дана амерички индекси су пали за 30 одсто, цена нафте са 52 долара за барел на 25 долара. Већина држава је покренула велике програме подршке финансијске стабилности, како би спречила или бар ублажила економску кризу.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR