Glas Javnosti

Objašnjenje zašto je naša prestonica pre tri dana bila najzagađeniji grad na svetu

Vesti
Autor: Glas javnosti

Beograd je 27. marta bio najzagađeniji grad na svetu. Indeks zagađenosti na Starom gradu, centralnoj gradskoj opštini, tog je dana ujutru bio čak 411. To je visoka koncentracija zagađenja, maksimalni nivo, takozvana „ljubičasta zona”, u kojoj „svako može da oseti ozbiljne posledice po zdravlje”.

 Svi su se zapitali kako je moguće da je zagađenje toliko kada je vozila na ulici veoma manje, gradskog saobraćaja i nema usled vanrednog stanja proglašenog u borbi protiv virusa korona, nadležni sada tvrde da imaju pravi odgovor.Rezultati globalne mreže za praćenje transporta peska na velike udaljenosti doveli su do zaključka da je dominantni doprinos zagađenosti vazduha bio „atipičan transport ogromne količine peska sa udaljenosti više hiljada kilometara sa istoka”, preneo je RTS.

Kako se navodi na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, „to je posledica meteorološke sinoptičke situacije koja je uslovila da vazdušna masa sa istoka prodre duboko u centralnu Evropu, kao i njen i zapadni-severozapadni deo”.

- Utvrđeno je da ne postoji nijedan izvor emisija na teritoriji Srbije i u okolnim zemljama koji bi mogao da uzrokuje ovakve vrednosti koncentracija na toliko širokom području - naglašava se u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine.

Dodaju da Agencija ima blisku saradnju sa Evropskom agencijom za životnu sredinu iz koje proizilazi pristup The Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) Programu Evropske unije za osmatranje.

Danas, 30. marta, u 7 ujutru, izmerena je zagađenost indeksa 99.

Izvor: blic.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR