Glas Javnosti

НОВАК ЈЕ КРАЉ ДУБАИЈА! Овако игра најбољи на свету!

Vesti
Autor: Glas javnosti / Blic

Вансеријским тенисом Ђоковић ПОЧИСТИО Циципаса за нови трофеј! Новак Ђоковић, Стефанос ЦиципасФОТО: АЛИ ХАИДЕР / ЕПА; Импресивним тенисом Новак Ђоковић је експресно славио у финалу Дубаија и освојио нови трофеј, резултатом 6:3, 6:4 поразио је Стефаноса Циципаса.

Први сет провозао је навијаче и све оне који су гледали финале попут ролеркостера, Ђоковић је био на ивици понора, али је још једном доказао да под притиском игра још боље, ако је то уопште и могуће. Одбранио је у петом сету брејк лопту Грка, додао гас и на најбољи могући начин освојио први сет.

Прорадио је бекхенд Ђоковића што је алармирало Циципаса да постане агресивнији, али му то није користило. У одлучујућем тренутку првог сета је млади грчки тенисер полетео на мрежу услед пасивности Новака, али намерне. Србин је искусно навукао Циципаса да изађе са основне линије, а онда га нокаутирао пасинг шотом за брејк у одсудном моменту.

Повео је са 5:3 у првом сету, а потом изванредним сервама стигао до освајања првог сета.

А други сет потпуно је био у знаку српског аса, само је на тренутак бљеснуо Стефанос Циципас када је направио брејк, али то је било све. Чинило се да је грчки играч матиран на старту када га је "брејкнуо" Новак - али није. Вратио се Циципас и изједначио, али је од тог момента па до краја меча освојио само пет поена.

Поново је у правом моменту Ђоковић одузео сервис ривалу, повео са 5:4 и потом добрим сервама стигао до пехара.

 


Други сет у току, Ђоковић - Циципас 1:0 (6:3, 6:4)

6:4 - Сигурне серве и крај! Ђоковић је шампион Дубаија!

5:4 - БРЕЈК! Магичним тенисом Новак Ђоковић је стигао до две брејк лопте. Био је стрпљив српски тенисер и сачекао ривала да погреши.

4:4 - Врхунски функционише сервис Новака Ђоковића у овим моментима. Без изгубљеног поена освојио је сет.

3:4 - Сва четири поена Стефанос Циципас у овом гему освојио је након добрих серви.

3:3 - БРЕЈК! Експресно је Грк одговорио. Стигао је грешкама Србина Циципас до две брејк прилике и "уновчио прву".

3:2 - БРЕЈК! У овом гему Стефанос Циципас није личио на себе. Са две сервис грешке је Новак стигао до две брејк лопте. Уследила је дуга размена након које је Новак Ђоковић изашао на мрежу и направио други брејк на мечу.

2:2 - Нови добар сервис гем Ђоковића. Сада је Грку допустио само један поен захваљујући изванредним сервисима.

1:2 - Одговара и Циципас. Добар сервис гем Грка који није допустио најбољем тенисеру планете да се разигра.

1:1 - Први сервис гем у другом сету је Ноле отворио ас ударцем, првим на мечу. Три серве потом, освојио је гем - без изгубљеног поена.

0:1- Одлично је почео Новак други сет са освојена два поена на сервис ривала, али је прорадио први сервис Циципаса који је експресно поравнао на 30:30. Грк је до краја гема одиграо још неколико добрих потеза и освојио гем.

Новак Ђоковић, Стефанос ЦиципасФОТО: АЛИ ХАИДЕР / ЕПА;
Новак Ђоковић, Стефанос Циципас
Крај првог сета

6:3 - Тотално се разиграо Ноле у овим моментима и права је лепота гледати мајсторије српског тенисера. Чудан први сет, али на крају завршен на руку Србина. Циципасу готово све иде од руке и бољи је статистички у овим моментима, али је захваљујући искоришћеној првој брејк лопти Новак освојио сет.

5:3 - БРЕЈК! Какав бекхенд Новака Ђоковића! Србин је био пасиван, чекао Циципаса, а он је насео и истрчао на мрежу што је била грешка. Феноменални пасинг шот је донео брејк Србину!

4:3 - Прорадила је серва и Ђоковића, грчки тенисер је покушао да нападом натера Новака на грешку - што се није десило.

Новак Ђоковић, Стефанос ЦиципасФОТО: АЛИ ХАИДЕР / ЕПА;
Новак Ђоковић, Стефанос Циципас
3:3 - Имао је добру прилику српски тенисер, поново је било 30:30 на Циципасов сервис, али је Грк затим вансеријски сервирао.

3:2 - Још један погрешан челенџ Циципаса, па потом перфектан дроп шот Ђоковића за 30:0. Грчки играч је изједначио, а убрзо је био и ђус. Дужа размена је завршена грешком српског играча, из бекхенда је Новак погодио мрежу за брејк лопту Циципаса.

Напао је онда форхендом Новак и натерао ривала на грешку за ново изједначење. Циципас је направио две грешке и Србин поново води.

2:2 - Од самог старта Ђоковић је ритернирао добро и изједначио на старту четвртог гема. Повео је са 30:15 Циципас, али убрзо упропастио челенџ када је Ђоковић погодио линију, а Грк изреволтиран тражио соколово око мада свестан да је лопта добра. До наредног поена је лагано стигао Циципас, а потом и сервирао ас.

Новак Ђоковић, Гаел МонфисФОТО: КАМРАН ЈЕБРЕЛИ / ТАЊУГ/АП
Новак Ђоковић, Гаел Монфис
2:1 - Нови сигурно освојен гем. Још увек нема брејк лопти, Србин је стигао до брзих 30:0 након чега је два поена освојио грчки играч. Два наредна припала су српском тенисеру за ново вођство.

1:1 - Циципас је за разлику од Новака свој гем освојио врло лако, без изгубљеног поена.

1:0 - Освојио је Новак почетни гем, али уз мање потешкоће. Циципас је одмах показао да је расположен за игру и размену. Ђоковић је имао неке несвакидашње грешке, од којих се издваја смеч који је избацио у аут. Грк у сред гема пожалио да му нешто смета. Реч је о фотоапарату који стоји изнад њега.

15.50 - Ближи се почетак сусрета, а АТП подсећа на резултате које је Ноле освојио на путу до финала:


... наравно, ту су и остварени резултати Циципаса:


Уочи меча

Новак Ђоковић за ривала има Стефаноса Циципаса који је до завршнице минуле сезоне имао 2:1 у победама када се ради о међусобним дуелима са српским асом, ког је 2018. победио у Канади, а 2019. у Шангају, оба пута на тврдој подлози и оба пута у три сета. Ноле, који је у међувремену добио једино досадашње финале које је играо са Грком (у Мадриду 2019, са 6:3, 6:4), поравнао је на 2:2 у Паризу, када је на тамошњем мастерсу у два сета, прилично убедљиво елиминисао Циципаса у прошлогодишњем четвртфиналу (6:1, 6:2). Они су ове године одиграли један ревијални меч, а у Абу Дабију је Ђоковић изгубио са 6:3, 6:7, 4:6, мада се тај дуел не рачуна у "званичној статистици" јер није био у питању такмичарски сусрет.

Новак Ђоковић и сада већ чувена шпага на мечу против Гаела Монфиса у ДубаијуФОТО: АЛИ ХАИДЕР / ЕПА;
Новак Ђоковић и сада већ чувена шпага на мечу против Гаела Монфиса у Дубаију
За разлику од Ђоковића, који је у полуфиналу спасавао меч лопте пре него што је наставио низ непобедивости против Монфиса (претходно је елиминисао Жазирија, Колшрајбера и Хачанова без изгубљеног сета), Циципас је улогу другог носиоца оправдао победама над Карењо-Бустом, Бубликом, Штруфом, а онда и у полуфиналу победивши Данијела Еванса са лаганих 6:2, 6:3.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR