Glas Javnosti

Нова задужења за војску и полицију у ванредном стању

Vesti
Autor: Glas javnosti / RTS

Због ванредног стања полиција и војска добијају нове задатке. Тако полиција контролише да ли грађани поштују мере које треба да спрече ширење вируса – односно мере карантина и самоизолације. Војска помаже надлежним органима у контроли границе, али и обезбеђује болнице и друге јавне објекте. Грађане не би требало да зачуди и ако виде војнике на другим локацијама јер ће бити распоређени свуда где се

Уместо у касарнама, војници од данас на граничним прелазима, аутобуским, железничким станицама, аеродромима и поштама. Заједно с припадницима полиције патролирају и граничним прелазом Батровци где је од јутрос, због нових мера, мање путничког саобраћаја али дуже задржавање теретног.

Припремила Биљана Радуловић

"Војска Србије ће обезбеђивати све објекте и ставити се на располагање грађанима. Молим грађане да схвате колико је озбиљно стање, молим да послушају сва наређења, све препоруке, биће организовано све што је потребно и да нам допусте да им помогнемо", рекао је министар одбране Александар Вулин.

У условима ванредног стања војска може да примењује службена овлашћења и према цивилима.

Закон о војсци између осталог предвиђа да војна полиција, која је ових дана ванредно ангажована, може да се бави сузбијањем криминалитета, контрололом и одржавањем реда и дисциплине, обезбеђењем одређених личности, објеката, докумената и наоружања.

Међу објектима које штите су и болнице у којима се прегледају потенцијално заражених вирусом корона и лече оболели.

"Највећи удар ће бити на те болнице које тренутно се баве пацијентима оболелим од короне. Ми нећемо мешати те пацијенте. Желимо да се наше особље осећа сигурније, да не може нико да их малтеретира, они сада раде јуначки посао, ми желимо да они раде свој посао", поручио је министар здравља Златибор Лончар. 

У Београду, полиција ће заједно са надлежним градским службама, помагати становништву које не може да излази из својих домова због проглашеног ванредног стања. Они ће доставлјати храну, лекове и друге неопходне ствари, како би најстарији суграђани, који су најугроженији, имали довољно основних животних намирница.

Због ванредног стања, војска је ангажована на контроли и обезбеђењу јавних објеката и болница, као и на граничним прелазима. Војска ће се налазити и на оним локацијама где се процени да има повећаног кретања људи током одвијања редовних активности на тим местима.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR