Glas Javnosti

Nova definicija rasizma u Vebsterovom rečniku

Vesti
Autor: Glas javnosti

 Publikacija "Merijam - Vebster", koja je naslednik rečnika Noe Vebstera iz 19. veka, objavila je da će u svojim izdanjima dopuniti definiciju reči "rasizam" da bi obuhvatala i koncept sistemskog rasizma.

Do promene je došlo na inicijativu Kenedi Mičam, studentkinje Univerziteta Drejk u Misuriju, koja je, dok su širom SAD trajali protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja, uputila pismo uredništvu te publikacije.

Ona je iznela primedbu na trodelni opis te reči kao predrasude, doktrine i političkog programa, konstatujući da je rasizam mnogo kompleksniji od uverenja nekog pojedinca,.

-Rasizam nije samo predrasuda prema određenoj rasi zbog boje nečije kože, to je i predrasuda, kombinovana sa društvenom i institucionalnom moći. To je sistem prednosti zasnovan na boji kože", napisala je Kenedi Mičam i dodala da se definicije menjaju "kada vidimo da se velike promene događaju u jeziku.

Studentkinja iz Vašingtona Redžina Brenan rekla je u intervjuu za Glas Amerike da uvek oseća potrebu da podseti ljude da je rasa, baš kao i novac, ekonomski odnos ili rod, jedan kulturno izgrađeni koncept zasnovan na uverenjima i praksi, a ne naučnim osnovama.

Natali Dodson sa Univerziteta Dalas u Teksasu, kaže da ima dileme u pogledu nove definicije.

-Mislim da je rasizam ugrađen u naš sistem do izvesne mere", objašnjava, ali dodaje i da veruje da "raspadanje porodice", kao strukture, vodi do situacija sistemskog rasizma, kao što su "niži prihodi i gora stambena rešenja za neke ljude". I Brenan i Dodson su belkinje.

(Izvor: Glas Amerike)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR