Glas Javnosti

ЊУЈОРК ТАЈМС: АМЕРИКА У СЕПТЕМБРУ ВЕЖБАЛА БОРБУ ПРОТИВ КОРОНЕ!

Vesti
Autor: Факти

Министарство  здравља и социјалних служби САД одржало је у септембру прошле године у Вашингтону и на територији 12  савезних држава антиепидемиолошку вежбу Crimson Contagion која је имала за претпоставку да је вирусна епидемија кренула из Кине.

 Ово је објавио главни антитрамповски лист Америке The New York Times, наводећи да су учесници вежбе добили `сценарио` у којем је писало да се „зараза брзо шири из Кине по целом свету“, да се у САД прво појављује у Чикагу, а да Светска здравствена организација након 47 дана проглашава пандемију.

        Сценарио је био прилично катастрофички јер је оперисао и са претпоставком да 110 милиона Американаца може бити заражено до момента објављивања пандемије, 7,7 милиона завршити у болницама, а 586.000 дотад умрети.

 Резултати вежбе нашли су се у извештају сачињеном октобра 2019-те, а The New York Times наводи да је вежба показала неспремност федералних власти САД да се носе са озбиљном вирусном епидемијом.

        Њујоршки лист тврди да је тај извештај добио ознаку „не ширити даље“, а да је указао на поражавајућу неспремност и дезорганизацију током вежбе.

        У вежби Crimson Contagion учестовали су и представници Министарства одбране САД, Министарства за питања ветерана, представници Савета за националну безбедност, Америчког Црвеног Крста, Америчког удружења медицинских сестара, осигуравајућих компанија и великих болница.

        Вежбом је руководио Роберт Кадлец, експерт за биолошку заштиту који је функционер у америчком министарству здравља.

        The New York Times је оценио:

        „Многи елементи ове штапске вежбе данас нам изгледају шокирајуће познати. Са извештајем о вежби су у децембру 2019-тебили упознати чланови Конгреса САД“.

        Не помињући ни вежби ни извештај, Доналд Трамп је данас у Белој кући иступио са тврдњом да су власти САД биле спремне за пандемију вируса корона и да су зато избегле озбиљније последице.

   У свом стилу је рекао: „Ми смо били потпуно спремни једино нису били спремни медији који и о овоме пишу непоштено“.

        Објаснио је и како су САД продемонстрирале ту своју спремност:

        „Био сам први који је забранио улазак у СА људима из Кине. Због тога су ме медији називали и расистом. Да сам дозволио да десетинје хиљада људи из Кине уђе у САД – били бисмо у ситуацији која се не би могла упоредити са садашњом“.

        Први случај заражавања короном у САД забележен је 20. јануара, а Трамп је забрану уласка у САД  - свима који су у претходних 14 дана боравили у Кини – увео 2. фебруара.

        Трамп је, иначе, и данас COVID-19 називао „кинеским вирусом“.

        По подацима америчког телеканала CNBC, број заражених вирусом корона је у САД премашио 10.000.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR